mizahgastesi bardak
İnceleme

Animasyon severler için Yerli Yapım: Fırıldak Ailesi

11 Şubat 2013 tarihinde yayınlanmaya başlanan Fırıldak Ailesi a.k.a. Türkiye’nin yetişkinlere yönelik yapılan ilk çizgi filmi sizler için inceledik, iyi seyirler.

Konusu;

Orta halli bir aile olan Fırıldak ailesinin yaşadıkları maceralar konu edinilmiştir.

Karakterler;

Sabri; (Bülent Kayabaş) evin babasıdır, çalışmayı pek sevmez ve tek sevdiği şey paradır. Kısa ve kiloludur. Tabiri caizse şark kurnazıdır.

Yıldız; (Demet Akbağ/Gülen Karaman) evin annesidir, sürekli eşi Sabri ve annesi Dürdane arasında kalır. Aşırı alışveriş tutkunudur.

Dürdane; (Tülay Bursa) Sabri’nin kayınvalidesi, Yıldız’ın annesidir. Sürekli Sabri ile çatışır. Damadını sevmeyen klasik Türk annesidir. Kızınca kızarır, titreme nöbeti geçirir.

Afet; (Tülay Köneçoğlu) evin biricik kızıdır. Hayali ünlü bir oyuncu ya da manken olmak.

Zeki; (Keremcan Köse) evin en büyük oğludur. Aklı bir karış havadadır. Hep haytalık peşindedir, kurnaz geçinse de aksine saf birisidir.

Orhan; (Onur Akgulgil) onu anlatmaya kelimeler yetmez, anlatılmaz yaşanır ancak..

Prodüksiyon;

Yapımcılığını ‘Koca Kafalar’dan hatırlayacağımız Grafi2000 şirketi ile Varol Yaşaroğlu üstlenmekte. Genel yönetmenliğini ise Berk Tokay yapmakta. Dizinin senaryosunu Coşkun Irmak, müziklerini ise Cem Tuncer ve Nail Yurtseven yapmıştır. Yönetmen ise Ömer Sinir’dir.

Değerlendirme;

Fırıldak Ailesi, ilk duyurular yani reklamlar yapıldığı zaman birçok gazete ve sitede Türk işi Simpsonlar olarak adlandırılmıştır. Yıllarca Famil Guy, South Park ve  Simpsonlar’ı severek izleyen kitle için bu durum heyecan yaratmıştı. 1Sezon Star Tv’de yayınlandıktan sonra 2 sezon Grafi2000 Youtube kanalından yayınlanmıştır. Gerek seslendirme kadrosu, gerekse prodüksiyon bazından baktığımızda yukarıda belirttiğimiz yabancı yapımlarla cidden yarışacak düzeyde harika bir iş çıkartılmış durumda. Karakterlerin hepsi sokağımızda, apartmanımızda ya da okulumuzda görebileceğimiz karakterler. Buna bir de seslendirme kadrosunun güzel sesleri de eklenince karakterleri hemen benimseyiverdik.  Bir diğer nokta ise baştan sona kadar kendi kültürümüzden bir çizgi film izlemek izleyici için aşırı pozitif bir durum. Bu da seyir sırasında konuyu kavrama ve bütünlüğü oluşturma konusunda hanesine bir puan yazdırmakta. Ülkemizde hiç yapılmamış bir işe başladıkları ve bu güzel işi ortaya koydukları için başta Varol Yaşaroğlu olmak üzere emeği geçen herkesi önce tebrik, sonra bizlere, bizden karakterleri izlettikleri içinse teşekkür ediyoruz.

Berk Şahingöz
İnceleme Yazar / Mıttar Adayı

Hala Okumadınız mı? Türk Edebiyatında Okunması Gereken 5 Eser

önceki yazı

Little Miss Sunshine Severlerin İzlemesi Gereken 5 Fantastik Film!

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.