mizahgastesi bardak
İnceleme

Bir Neslin Hafize Annesi: Adile Naşit

Adile Teyze filmi

Adile Naşit, diğer bir deyimle Hafize Ana; Hababam Sınıfın’da gülmesiyle, ziliyle, Gülen Gözler’de turşu suyuna katkıları ve tavrıyla, daha nice yapıtlarda bizleri yeri gelince güldüren yeri gelince ağlatan usta bir oyuncuydu. Biz de asla unutamadığımız anların mimarı olan ustamızın hayatını sizinle paylaşmak istedik.

Hababam Sınıfı serisindeki Hafize Ana karakteri

Adile Naşit, paytak paytak koşmasından mıdır, bilemeyiz. Gülüşüyle bizlere sıkıntılarımızı unutturmasından mıdır? Ağlarken yanında bizi de ağlatmasından mıdır, onu da bilemeyiz ama her neyden ise ekranlarda gördüğümüz bu sempatik kadını, bir ara hepimiz annemiz yerine koyduk.

Eğitim ve Tiyatro Hayatı

Güzin Özipek ve Adile Naşit gençlik dönemi
Adile Naşit ve Güzin Özipek

17 Haziran 1930 yılında dünyaya gözlerini açan Adile Naşit, daha doğduğu ilk günden kaderini görmüştü belki. Tiyatro oyuncusu bir anne, komedyen bir babaya sahip olan Adile bebek, doğuştan yolunu çizmişti. Ailesiyle normal ve sakin bir çocukluk geçiren Adile, 14 yaşına geldiğinde babasını kaybedecekti. Daha 14 yaşında babasızlığın ne olduğunu tadan Adile, hayatın buruk eğlencesine kendini kaptırmaya, Türk sinema ve tiyatrosunda usta bir oyuncu olarak anılmaya 14 yaşında ilk adımı atmıştı. İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu‘na girdi, amacı komedyen babasının yokluğunu hissettirmemekti. Halide Pişkin Tiyatro Grubu ile ilk kez “Her Şeyden Biraz” oyuncularından birisi olarak çıktı sahneye. Enerjisi, gülen yüzü ile kendini seyirciye çoktan sevdirmişti bile. Oynadığı ilk oyundaki performansıyla İstanbul turnesine çıkan Adile, sonra da Muammer Karaca Tiyatrosu’na girdi.1948’de, Adile artık 18 yaşına gelmişken, Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları bir tiyatro grubu ile turnelere çıkmaya başladılar. Adile artık profesyonelleşiyor ve de ünleniyordu. Bu birliktelik 3 yıl devam edecekti. 1954’te Muammer Karaca Tiyatrosu’na döndü ve 1960’a kadar burada kalacaktı.

Sinema Dünyası

Adile Teyze filminden Adile Naşit
Adile Teyze filmi

Tiyatroda kendini kanıtlamıştı Adile Naşit. Bu kadar başarının ardından sinema dünyasına girmesi kaçınılmaz oluyordu. 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Yara’ filmiyle sinemada ilk ekran görünürlüğünü yaşadı. Ve devamı oldukça fazlasıyla gelecekti. 1948 yılında ‘Lüküs Hayat’ filmi ile insanlara kendini göstermeyi başarmıştı. Özellikle Münir Özkul’la birlikte yer aldığı filmlerde bizi aile olmayı öğretti. Sayısız yapımda emeği, imzası bulunan usta oyuncu, 11 Aralık 1987 günü, güldürdüğü halkını ağlatarak hayata gözlerini yumdu. Yeşilçam ve tiyatroda çokça başarı elde eden Adile Naşit, kendini altın harflerle tarihe yazdırdı. Kendisinin başarısını anlatacak kelimeler bulmak gerçekten zor. Kendisini saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

Şimdi de sizi büyük anlamlar taşıyan Adile Naşit’in son replikleriyle baş başa bırakıyoruz.

Annem Bırakmam Seni (Adile Naşit ve Ceylan’ın yer aldığı ve Adile Naşit’in son filmi olma özelliği taşıyan film)
Ahmet Çiçek
Yeni Nesil i9 Yazar / Yerli Film Sorumlusu

Savaşın İçinden Bir Belgesel: Gallipoli

önceki yazı

2000’lerin Başlarında Hayatımıza Giren Unutulmaz Diziler

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.