mizahgastesi bardak
İnceleme

Birbirlerinin Gölgelerinde Işığı Bulan İki Kadının Hikayesi: Tereddüt

Tereddüt, ülkemizin, başarılı yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu‘nun hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstlendiği 2016 yapımı uzun metraj dram filmidir. Filmin başrollerini, Şehnaz karakteriyle Funda Eryiğit ve Elmas karakteriyle Ecem Uzun paylaşmıştır.

Konusu

Funda Eryiğit bir psikolog, Ecem Uzun ise çocuk yaşta evlendirilen ve hala çocuk yaşta olan bir kadın olarak karşımıza çıkıyor. Filmde, hayatın iki farklı tabakasında yaşamlarını sürdüren ve içlerinde bulundukları kasvetli ve onları boğan yaşamı birbirleri sayesinde fark eden iki kadının hikayesini izliyoruz. Funda Eryiğit’in canlandırdığı psikolog karakteri Şehnaz, zorunlu görev için hafta içi evinden ve eşinden uzakta bir kasabada kalmaktadır. Sadece hafta sonları evine gidebilen Şehnaz dışarıdan bakılınca mutlu ve iyi bir yaşam sürdürdüğü izlenimini vermektedir. Filmin diğer kadın kahramanı Elmas küçük yaşta evlenmiş, kayınvalidesi ile aynı apartmanda yaşayan genç bir kadındır. Evin ve ilişkisinin donuk, kasvetli havası Elmas’ın psikolojik dünyasını yansıtıyor diyebiliriz. Filmin ilerleyen dakikalarında anladığımız bu zoraki ve mecburi evlilik, daha çocuk yaşta olan Elmas’ ı hem psikolojik hem de bedensel olarak yormuş ve yıpratmıştır. Evdeki tipik kayınvalide karakteri, Elmas’a ve evliliğine, daha önceden süregelen alışkanlıklarını empoze etmeye çalışmaktadır.

İki Kadın ve İki Hayat

Bu iki karakterin hayatlarına baktığımız pencerelerden, her ne kadar farklı sınıflara, eğitim seviyelerine ve yaşam tarzlarına sahip olsalar da ataerkil düzenin ruhlarını sıkıştırdığı, ortak dertlere sahip iki kadını görebiliyoruz.

Şehnaz

Şehnaz’ın ilişkisinde yaşadığı sorunları, partnerinin cinsel yaşamı ve tutumları yüzünden gün yüzüne çıkar. Eril düzenin bencilliği Şehnaz’ın eşi olan Cem karakteri üzerinden yansıtılmıştır. Şehnaz ile olan sevişmelerinde kendi haz noktasına ulaşıp sevişmeyi bitiren Cem karakteri, kadının etkin konumunu reddedip onu pasifleştirmeye hatta görmezden gelmeye çalışan kendi konforunu düşünen zihniyetin temsilidir.

Elmas

Elmas karakteri ise zorla yaptığı evlilikte her gün yeniden aynı kabusa uyanmaktadır. Mutsuz bir evliliği,her gece tecavüzüne maruz kaldığı eşi ve onu köle gibi gören kayınvalidesi ile yaşadığı evde birkaç dakikalığına da olsa sigaranın dumanı aracılığıyla nefes alabildiği yer balkondur. Elmas’ı keyiflendiren tek şey, kendi yaşayamadığı çocukluğunu yaşayan komşusunu izlemektir.

İki Hayatın Kesişmesi

Elmas ve Şehnaz karakterinin yolu, bir gün çıkan fırtınadan dolayı eşi ve kayınvalidesini kaybeden Elmas’ın hastaneye kaldırılması ile kesişir. Adeta Elmas’ın içinden kopup gelen, ona zarar veren iki kişinin de ölümüne yol açan fırtına, Elmas’ı sadece yorup bir nevi onu kurtaran bir güçtür. Şehnaz ile yaptığı seanslarda sessiz kalan Elmas, zaman geçtikçe ve Şehnaz’ın da özverisi ile sıkı sıkıya kilitlediği kapılarını açacaktır. Seanslarında Elmas’ı iyileştirmeye çalışan Şehnaz aslında kendisinin de ne kadar hastalıklı bir ilişki içerisinde olduğunu anlar ve filmin sonunda alışkanlıkları terk etmenin zorluğuna direnerek, bu bencil ve ona zarar veren ilişkisini, hem fiziksel hem de psikolojik bir mücadeleyle sonlandırır.

Sonuç

Bu iki kadının, zor da olsa hayatlarının tıkanmış, sıkıştırılmış noktalarını keşfetmeleri ve bunlardan sıyrılmaya çalışmaları, özgürleşmeleri yine birbirleri sayesinde gerçekleşir.

Jinda Zilan Kılıç
Sinema Yetkilisi / Kült Film Savunucusu

    Gerçek Hikayelerden Uyarlanan 5 Hayattan Film

    önceki yazı

    Bir Süper Gücü de Gizlilik Olan Az Bilinen Süper Kahramanlar

    Sonraki Yazı

    Yorumlar

    Yoruma Kapalı.