mizahgastesi bardak
Derleme

Bizi Çocukluğumuza Götüren 5 Unutulmaz Dizi

Kimi yapımlar var ki erişim çağımızda büyük etkisi olup, “büyünce ben bu olacağım” dedirten, karakterleriyle geleceğimize ışık tutan. Yıllar geçse de “izleyip çocukluğumun o dertsiz sıkıntısız günlerine döneyim” dediğimiz kurtarıcılarımız. Hadi bakalım öyleyse bizi bir nebzede olsa çocukluğumuza götüren ve hep aynı olan yapımlardan uzaklaştıran o sımsıcak diziler ve dizi karakterlerine gidelim.

5- Gülbeyaz

Nejat İşler‘in okumuş, aydın  ama ailesiyle yaşamak zorunda kalan Kadir’i canlandırdığı dizide Karadeniz’in hırçın kızı olan Gülbeyaz’la olan çekişmeli aşkı o dönem bize epey hayal kurdurttu. Dizide bizi, onların aşkı kadar birbirine yıllardır küs olan iki inatçı ailenin tatlı çekişmeleri, Gülbeyaz’ın ona karakteristik bir özellik aşılayan tatlı şivesi ve Amasra’nın doğal güzellikleri bugün bile Gülbeyaz sevenlerin hatırlarında. Aileler birbiriyle çarpışadursun Kadir, hayali olan okyanusu Gülbeyaz’ın gözlerinde buldu bile. Senaryosunun yanında çok sevgili, Türkiye’ye iyi işler kazandırmış olan ve geçenlerde kaybettiğimiz  usta yönetmen Özer Kızıltan’ı da anmadan geçemeyeceğim, rahmetle anıyoruz.

4- Ekmek Teknesi

Belki de çoğumuzun Suzan Suzi türküsünün anlamını öğrendiğimiz, oyuncu kadrosuyla bize aile olma dersleri veren, ergenliğe adım atarken tavır ve tutumlarımızı bize bir kere daha düşündüren dizi. Bir Osman Sınav alaturkası dediğimiz, başrolünde Savaş Dinçel’in canlandırdığı  Nusret Baba karakteri hepimizin babası oluvermişti bile. Jenerik müziğinin bugün bile hala kulaklarımızda olması, Herodot Cevdet’in özlediğimiz hikayeleri hayatımızda hep başımızın üstünde tuttuğumuz değerler. Bu günlerde öyle dizi kalmamış diye özlemle bahsettiğimiz dizilerden.

3- Yedi Numara

O dönem hepimize üniversite hayalleri kurdurup yakın arkadaşlık, dostluk üzerine bir kere daha düşündüren sevgi dolu TRT dizisi. Dizide  birbirinden değişik, şaşkın, güçlü, korkak karakteriyle 3 kız 3 erkek öğrencinin aynı evde kaldığı, ev sahipleri ve komşularıyla olan sıcak ilişkileri anlatılıyor. Şebnem Sönmez gibi saygın oyuncuların da aralarında bulunduğu dizinin karakterleri ve kullandıkları şive bizi etkileyeme yetiyor bile. O dönem  Haydar’ın tavuğu ve horozunu sahiplenmeyen kalmamıştı aramızda. . Ķöy ve semti gerçekçi işleyen, bugün bile izlediğimizde değişen mizah anlayışlarımıza rağmen hala komik gelen dizi.

2- Yedi Tepe İstanbul

 Yedi Tepe İstanbul izleyicilerinin; mahalle ve ücra köşe dostluğu, az hatta  günümüzde yok denilecek kadar az bulunan samimi ve içten ortam sevdikleri bir gerçek. Çünkü dizinin tamamı neredeyse bu kavramlardan oluşuyor. Meral Okay, Uğur Polat, Emre Kınay , Zuhal Olcay ve diğer başarılı oyuncu kadrosuyla gönüllerimizde taht kurmayı başaran dizide kendilerine yeni hayat kurmak zorunda kalan anne, kız ve onların yanında olmaya çalışan dostluk bağları güçlü komşularının sıcak ilişkilerine tanık oluyoruz. Bugünlerde TRT’de eski bölümlerinin yayınlandığı diziye her baktığımızda dizinin ne kadar eski olduğunu ve zamanın ne kadar hızlı geçtiğini çok sevdiğimiz oyuncu Uğur Polat‘ın değişimiyle anlayabiliriz.

1- Deli Yürek

Osman Sınav’ın bir diğer yapımı olan Deli Yürek; özellikle güçlü rekabet, cesaret , çekişmeli ve tehlikeli ortam sevenler için o dönemin en iyi dizilerindendi. Dizi daha sonradan televizyonda izleyecek olduğumuz Kurtlar Vadisi , Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi dizilerin öncüsü sayılabilir. Miroğlu karakterine can veren oyuncu Kenan İmirzalıoğlu’ nun şöhreti yakaladığı dizi, o zaman alt yapısını oluşturduğu hayranlarının  bugün hala dimdik duran gerçek Kenan sevenlerin yapı taşı gibi. Şimdilerin başarılı yönetmeni Andaç Haznedaroğlu’nu gazeteci Gökçe olarak tanımıştık. Deli Yürek’in Kuşçu’su da büyüklerimizin hayatlarına yön verirken bizi de çocukluğumuza götüren bir dizi karakteridir.

Jinda Zilan Kılıç
Sinema Yetkilisi / Kült Film Savunucusu

    Çağatay Ulusoy’lu Mücadele Çıkmazı Filminden İlk Görsel Geldi

    önceki yazı

    Acilen Filmi Yapılması Gereken 5 Çizgi Roman Karakteri

    Sonraki Yazı

    Yorumlar

    Yoruma Kapalı.