BKM Nedir?

Prömiyerini Otogargara ile yapan Beşiktaş Kültür Merkezi, 1994’te açılmasına rağmen ilk filmini 2001 yılında Vizontele ile yapmıştır. Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar’ın kurucuları olduğu bu tiyatro salonu aslında eski Mıstık Sineması’ndan dönüştürülmüştür. Özellikle 2000’li yıllarda aktifliği artmış ve filmler, diziler ve tiyatro oyunlarıyla piyasada kendi kitlesini oluşturmuştur. İşin mutfağında genç isimleri de piyasaya hazırlayan duruşuyla şu anda sinemalarda gördüğümüz çoğu kişinin temellerini oluşturmuştur. Tiyatro, sinema, müzik gibi sanatsal faaliyetlerde aktif bir şekilde bulunuyor şu anda.

BKM Felsefesi

Aslında Yılmaz Erdoğan felsefesi ile de bu parantezi kuvvetlendirebiliriz. “Komedi bir dert anlatmalıdır” diye yıllardır sahnelerde bağırmaktan sesi kısılmıştır usta oyuncunun, yazarın, senaristin… Şu anda BKM bünyesinde olan Güldür Güldür ve Çok Güzel Hareketler 2 programlarına baktığımızda bunu yer yer görmekten keyif alırken gördüğümüz bir diğer detay ise popüler kaynaklardan sıkça beslenmesidir. Sinemada da BKM dert anlatan bir duruş seyrederken arada salt komediye de yer vermiştir. Sahip olduğu geniş kitlenin bir sebebi de bu olabilir.

BKM Sineması

Sinemada kendi dilini oluşturmuş ve çok geniş bir kitleye hitap edebilmiş, kabul görmüş bir tarza sahip BKM. Komedisiyle de dramıyla da sinemalarda gördüğümüz yapımlarıyla dikkat çekiyor. Vizontele’yle başlayan sinema dalı, sonrasında G.O.R.A., Organize İşler ve Hükümet Kadın gibi birçok kült filmle taçlanmıştır. Sağlam temellerin üzerine inşa edilen birçok filmin üzerine günümüzde en çok dikkat çeken yapım şirketi BKM olmuştur. Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı tiyatro oyunları da sinemaya uyarlanarak büyük başarı elde etmiştir.

BKM Komedisi

Bu konudaki düşüncelerim şahsıma özeldir: İnternet dizilerinde de önce Jet Sosyete ve yakın gelecekte 50 m² ile güzel işlere imza atan BKM’nin sinemadaki duruşunda da ara ara kopukluklar olsa da sağlam bir şekilde ilerlediğini söyleyebilirim. Hatta evde kaldığımız günlerde BKM yapımı filmler tek eğlencem oldu diyebilirim. Ailemle beraber izleyip gülebileceğim filmlerin her zaman bir yerinde BKM damgası görüyorum. Yine bir o kadar dram konusunda da başarılı işleri var ki bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Sinemadaki kaliteli işlerin gişe başarısı göstermesi de bu ülke için gurur sebebidir diye düşünüyorum. Sanata ve komediye katkılarından dolayı BKM’ye teşekkür ediyorum. Bu denli üretken bir marka olmasıyla da diğer sinema emekçilerini de gazladığını düşünüyorum. Şu anda bir tekelleşme varsa bile bunda BKM’nin değil, sinema emekçilerinin ve sinema severlerin payı düşünülmelidir. Ayrıca bu endüstrinin insanları sanatla bütünleştirmekten ziyade paraları cüzdanlarıyla bütünleştirmeyi düşünmesi de gerçek bir sorun olarak yıllardır karşımızda duruyor.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Yönetmenlerden “Ekşın, Gül” Komutu Aldığımız 5 Aksiyon-Komedi Filmi

önceki yazı

Yeşilçam Filmleri Neden Çok Seviliyor?

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.