mizahgastesi bardak
Blu TVİnceleme

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

kadınların başrolde olduğu filmler


BluTV’nin emeğe sahip çıkma ağacının yeni meyvesi; Yün Bebek. Filmin galası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleşti. 2013 yılında New York Avrasya Film Festivali’nde ‘’Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı Ödülü’ne’’ layık görülmüş Ümmiye Koçak. Bizce bu ödül, hak ettiği ödüllerden sadece bir tanesi. Film BluTV ile buluşmadan önce dijital platformlarda izlenemiyordu. Filmin ve Anadolu kadınının gücünün daha çok insana ulaşmasını istiyordu Ümmiye Koçak. Bu isteği gerçekleşmişken biz de ‘’Yün Bebek’’ filmini sizin için zevkle inceledik.

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

Yün Bebek Filmine Genel Bakış

Yün Bebek oyuncuları, kendi hikayelerini anlatan Anadolu kadınları. Filmin oyuncu kadrosunu, Mersin Belediye’sine bağlı Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun üyeleri oluşturuyor. Profesyonelce oyunculuk yapmadıkları gözle görülüyor. Çünkü kadınlardan oyunculuk yapmaları değil kendilerini oynamaları istenmiş. Filmde tanıştığımız her kadın gerçek hayatta yaşayan kadınlar. Bu, kadınlardan inandırıcılık için özellikle istenmiş. Zaten böyle yoğun bir duyguyu izleyiciye geçirecek profesyonel oyuncu sayısı azdır. Film, Ümmiye Koçak’ın tarımdan elde ettiği gelir ile çekilmiş. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Ümmiye Koçak oturuyor. Anadolu kadının gücünü göstermek ve ispatlamak isteyen Koçak, bunu çektiği filmde işlemiş. Çektiği filmiyle önemli bir ödül alarak da altını çizmiş. İmkansızlıkları kendisine basamak yapan değerli sanatçı bizi iyi ki Yün Bebek ile tanıştırmış.

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

Konusu

Film, boyundan büyük kürekle kar küreyen küçük bir kızla başlıyor. Filmin devamı belliymiş diyorsunuz ilk sahneden. Elif’e hep boyundan büyük işler yaptırılmış çünkü. Kendisine ve kızına yetmeye çalışan annesi; Hatice. İnandırıcı oyunculuğu ile sinirlerimizle oynayan bir kaynana. Evin sorumluluklarından uzakta kahvede gününü geçiren bir baba var. Elif’in küçük bedenindeki büyük hayatı bu insanlardan ibaret. Filmde birbirinden farklı karakterde kadın izliyoruz. Ama hepsinin hikayesi aynı kalemle yazılmış gibi. Hepsinin hayatının bir yerinde aile içi şiddet var. Gerçek hayatta kadınların çıkaramadığı her sesi izleyiciler olarak biz duyuyoruz. Görenin iyi bildiği Mersin yaylalarının karı kudretinde kadınların, çocukları için sustukları evlerden yükselen her bir duman, filmi izlerken yüreğinizde tütüyor. Filmin senaryosu kadar replikleri de oldukça çarpıcı. Ümmiye Koçak, gerçekten bam telimize tutturacağımız replikler seçmiş. Elif ve annesi Hatice’nin ağzından çıkan sözleri unutmak, filmin üzerinden saatler geçse de çok zor.

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

Teşekkür

Zorluklardan sanat doğuran bereketli bir kadın, Ümmiye Koçak. Çoğumuzun kader deyip geçtiği hayatların filmini yapmak için gerçekten sanatçı olmak gerek. Ümmiye Koçak Yün Bebek ile bunu yapmış. Bir film yapmış. Film, doğum günlerini kendisi alan kızların hikayesi. Film, bebekleri ayağına düşen kızların hikayesi. Film, volkan gibi taşsa dağları titretecek kadınların içlerindeki ateşin hikayesi. Film boyunca lastik bot altında ezilen kar gibi ezdi yüreğimizi Yün Bebek. Torosları aşan, alınyazılarını değiştiren, yollara düşen Elifler adına Ümmiye Koçak’a bu güzel film için teşekkür ederiz. Yeni filmlerindeki kadınlarla tanışmayı büyük bir özlemle bekliyoruz.

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

BluTV’ye teşekkürümüze gelince. Emeği görüp onu desteklediği için, bir umuda ışık olduğu için MizahGastesi olarak teşekkür ederiz.

Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.


Gülbilge Tuğçe Tefek
Tanısan Gülersin / Nekşflikş Sorumlusu

Pandemiye Rağmen Yüzünüzü Güldürecek Wes Anderson Filmleri

önceki yazı

Yalnızlık Değil, Rahat Bir Yaşam İsteyen Adam: Azizler Film İncelemesi

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.