mizahgastesi bardak
İnceleme

“Dünya Üzerinde Bir Muhakeme” Ölümün Soluğu Film İncelemesi

İnsanoğlu var oldu olalı hep bir Tanrı’ya ihtiyaç duymuştur. Varlığını ispatlayamasa bile bir Tanrı’nın olduğuna inanmak ona hep güç vermiştir. Tanrı olgusu dışında hiçbir kavram, Adem’den bu yana süre gelen zamanda daha güçlü olmamıştır. Dünyanın her yerinde, her çağda farklı şekillerde tanımlanmış veya adlandırılmış mutlak bir Tanrı fikri olmuştur. İncelemesini yaptığımız ” Ölümün Soluğu” orijinal ismi “ God On Trial” filminde de bir grup mahkum, Tanrı’nın adaletini sorgulamaktadır.

2008 yapımı filmin yönetmenliğini “Andy Deemmony” üstlenmiştir. Diyalog üzerine kurulu olan film, akıcı senaryosu ve keskin geçişleriyle izleyiciyi adeta ekrana kitleyen enfes filmlerden biridir. Tek bir mekanda geçmesine rağmen kesinlikle seyirciyi sıkmayan aksine adeta o havayı soluyormuş hissiyatına kaptıran bir film. Filmde sorgulanan Tanrı, Yahudiliğin Tanrısıdır. İncelenen ve sorulara verilen cevaplar Eski Ahit yani Tevrat’ tır. Birçok ödüle aday olan film, güçlü ve derin konusuyla izlenmesi gereken efsanevi filmlerdendir

**DİKKAT! DİKKAT! GEREĞİNDEN FAZLA ÖLÜMÜN SOLUĞU SPOİLER’I İÇERMEKTEDİR**

Ölümün Soluğu isimli film; 1943 yılında ll. Dünya Savaşı sırasında, Auschwitz toplama kampına alınan bir grup Yahudi’nin hayatlarının sona erip ermeyeceğini merakla beklerken, Tanrı’yı ve varoluş nedenlerini sorgulamasını konu ediniyor.

Mahkumlar arasında işçi, fizikçi, eldiven imalatçısı, haham ve hukuk profesörü gibi birçok sınıftan insan bulunmaktadır. Doktor muayenesinden geçip sola ayrılanların sonu bellidir. Kampa yeni gelenlere yer açmak için gaz odalarında infazları gerçekleştirilecektir. Esir tutulan Yahudiler’den kimisi Tanrı’ya olan inancını korurken, kimisi Tanrı’ya isyan etmektedir. Tanrı’nın varlığı ve bunca zulme neden izin verdiği, bunca eziyete neden göz yumduğu, inançlarının boş bir vehim (kuruntu) olduğunu ispat etmek üzere bir grup Yahudi, son saatlerini yaşarken bir mahkeme kurarlar. Birçok mahkumun bu konudaki yanıtı nettir. Tanrı eğer iyi biri olsaydı bu vahşete bir son verir durup öylece seyretmezdi. Peki kötü olan kimdi? İnsan mıydı ? Yoksa Tanrı mı? Tanrı’ nın kendine inanan bir avuç insanın ölümüne izin vermesini , Tanrı’ ya isyan eden Moche şöyle dillendiriyor: “ Beni duyuyor ve hiçbir şey yapmıyor. Eğer beni duyuyor ve bir şey yapmıyorsa kötü biri demektir! O burada olmalıydı, bizler değil. O halde onu yargılamalıyız belki o zaman bizi duyar.”

Film boyunca süren bu mahkeme sürpriz bir şekilde son buluyor. Tanrı’ dan yana olan Haham Akiba‘nın da Tanrı’yı suçlu bulmasıyla hakimler aralarında karar veriyorlar. Tanrı suçludur. Akabinde hep beraber dua ederek, gaz odalarına götürülen arkadaşlarını izliyorlar…

Yazımızı beğendiyseniz Parazit film incelememize de buradan ulaşabilirsiniz.

Hayao Miyazaki’nin Dünyasında Karşılaşacağınız Karakterler

önceki yazı

İsminde “Dünya” Geçen Filmler ve Replikleri

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.