mizahgastesi bardak
Derleme

Düşüncelerinizi Keşfetmenizi Sağlayacak Hayatı Sorgulatan Filmler

İnsanları hayvanlardan ayıran şey, düşünme becerisidir. İnsanlığı hayvanlıktan ayıran şey ise edep ve hayâdır. Bazı hayatı sorgulatan filmler ise bu düşünme becerisini çok fazla ön plana alabiliyor. Biz de izledikçe kendinizi ve kendi düşüncenizi keşfetmenizi sağlayacak bu filmleri sizin için derledik.

Deney

Herkesin günlük hayat içinde birçok sosyal maskesi vardır. Herkes nabza göre şerbet döker. Bu gayet normal ve sosyal iletişim için gerekli bir olaydır. Bazen olmak istediğimiz kişi gibi görünmeye çalışabiliriz. Bu film ise Stanford hapishane deneyini ele alarak üstlendiğimiz rollere karşı sadakatimizi inceliyor. Bir grup insana mahkum ve bir grup insana da gardiyan rolü verilir. Bir zaman sonra ise gruplar rollerini çok fazla özümser ve gerçekten öyleymiş gibi yaşamaya başlarlar. Oysa sadece bir roldür bu. Fernando Pessoa bu konu hakkında Huzursuzluğun Kitabı’nda şöyle der: “Olduğum şeyle olmadığım şey arasında, hayal ettiğim şeyle hayatın beni yaptığı şey arasında bir boşluğum.

Bir Rüya İçin Ağıt

Aynaya baktığınızda “ben kimim, niçin buradayım, nereye gidiyorum, ne yapıyorum, amacım ne, nereden geldim?” gibi soruları sormadıysanız bugüne kadar aslında başkalarının belirlediği kişi olduğunuzu hissedebilirsiniz. İnsanları benliğinden çalan bir faktör ise bağımlılıklardır. Uyuşturucu, televizyon, sosyal medya veya alkol gibi bağımlılıklar insanları sosyal hayattan uzaklaştırmanın yanında kendisinden de uzaklaşmasına neden olabiliyor. Temelde insanları tanımlayan şeylerden biri de zevkleridir. Bu filmde de uyuşturucu bağımlısı bir genç ve onun televizyon bağımlısı annesi arasındaki ilişkinin kopması ele alınıyor. Hayatta uğruna çalıştığınız şeylere dikkat etmenizi öğütleyen filmde Jared Leto ve Ellen Burstyn oyunculuklarını sergiliyor.

Hayat Güzeldir

İnsanlar ve insanlık olarak zor günlerden geçiyoruz. Başta Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaş ve Covid 19’la imtihan halindeyiz. 2. Dünya Savaşı da Dünya tarihindeki en zorlu zamanlardan biriydi. İşte burada bakış açısının gücü devreye giriyor. İnsanların canını hiçe sayıp maske, temizlik ve sosyal mesafeye uymayan insanlar için eminiz ki bu onlara zor geliyordur. Belki de kolay gelmesinin bir yolu vardır. Guido’nun oğlu Giosué’ye anlattığı gibi anlatırsak onlara, belki bu son bulur. Çünkü Yahudi kampına giden bir ailede oğlunu korumak için her şeyin bir oyun olduğunu söyleyen baba hayata bambaşka bir bakış açısı kazandırıp savaşı oyuna çeviriyor.

Bay Hiçkimse

Listemizde buraya kadar geldiyseniz kim olduğunuzu sorgulamışsınızdır. İşte sizi siz yapan bir gerçek daha: seçimleriniz. Hayatı satranca benzeten büyük bir çoğunluğun yanında satrancın da hayata benzediğini düşünen insanlar var. İki tarafa da hak vermekle birlikte yapılan seçimlerin büyük önem taşıdığını görebilirsiniz. Bu evrende aldığınız bir kararla paralel evrenlerdeki hayatlarınızı bile değiştirebildiğinizi düşündüğünüzde bu evreni düşünüp verdiğiniz kararların önemi daha çok belli olabilir. Bay Hiçkimse de yaşayan son insan olarak bir kararını sorguluyor. Bir seçim için kaç olasılık olduğunu öğrendikten sonra seçimlerinizle daha fazla ilgilenebilirsiniz.

The Matrix

Yaşadığımız tüm bu şeylerin gerçek olduğuna dair bir kanıt bulmak oldukça zor. Bilimin yapay zeka konusundaki ilerlemesiyle birlikte olayın ne kadar içinde olduğumuzu düşünmemek elde değil. Gerçek nedir? Peki, doğru gerçekten bir midir? Aslında hayatı sorgulatan filmler dediğimiz zaman sadece bu seriyi bile alabilirdik. Olay örgüsüyle, etkileyici replikleriyle ve sahneleriyle, bir görüşü savunmak yerine bir görüşü ele almasıyla; kısacası her şeyiyle bu film serisi sinemaseverler için bir devrim niteliğindedir. Yine aynı yıl vizyona giren Fight Club ile birlikte sinemaseverler 1999 yılında bir aydınlanma geçirdi dersek çok da yanılmış sayılmayız.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Sinemaya Farklı Bir Bakış Kazandıran Kadın Yönetmenler

önceki yazı

Cem Davran’ın Podcast Deryasına Hediye Ettiği 5 Muhteşem Öykü

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.