mizahgastesi bardak
İnceleme

Fareler ve İnsanlar İçin Bir Film “Abimm”

Robert Burns’ün “Bir Fareye” (To a Mouse) adlı şiirinden esinlenilerek bulunmuş bir başlığa sahip “Fareler ve İnsanlar” Dünya edebiyatında önemli bir role sahip. Aslında bu eserin birebir uyarlamaları yine Dünya ve Türk sinemasında mevcut ama farklı bir uyarlaması olan Abimm’in bıraktığı tat bambaşka. Biz de sizin için yılların eskitemeyeceği duygulara sahip 2009 yapımı Abimm filmini inceledik.

Başında drama olarak bizi selamlayan film, daha sonra komedi ve aksiyonu da alıp en sonunda dramla bizi sıradan hayat akışımızla baş başa bırakıyor. Tabii bir müddet o hayat akışı normal bir şekilde sürmüyor. Çerezlik film olarak bakarsanız bu masada çerezin siz olacağını bilmelisiniz. Çünkü film oldukça dişli ve duygularınızı içinizde tutmanızın oldukça zor olduğu filmlerden.

Oyunculuklar

Abimm afiş görseli

Başrolde yer alan Mustafa Üstündağ ve Levent Üzümcü, her nefes alıp verişlerinde rollerinin içindeydiler. Mustafa Üstündağ; koruyucu, telaşlı ve umudunu taze tutmaya çalışan Çetin karakterini resmen gözleriyle bize verdi. O dönem Muro isimli komik mafyatik karaktere hayat veren Üstündağ, yine illegal işlerde olsa da bunun bir tekrar olmadığı gözle görülür derecede. Levent Üzümcü ise; akli dengesi bozuk, güçlü, saf ve bir o kadar takıntılı olan Arif’i tüm o keskin yönlerine rağmen direkt bir şekilde sundu. Filmde merhum Haldun Boysan, Selen Seyven, Bülent Şakrak, Rüçhan Çalışkur, Erdal Cindoruk ve Okan Selvi gibi başarılı oyuncular da çıtayı yükselten isimlerdi. Açıkçası sadece oyuncu kadrosuna bakıp izlenebilecek filmlerden biridir, Abimm.

Filmin Türü

Normalde burada bir paragraf yazı yerine bir kelime, hadi bilemediniz üç, beş kelime filan olması gerekir. Fakat filmin derinliği her kelimenin altını sıkıca dolduruyor. Fareler ve İnsanlar kitabını okuduysanız çok yabancı bir senaryoyla karşılaşmamakla beraber, beklediğinizin fazlasını karşılayacak bir filmi izlersiniz. Direkt filme geçecekseniz filmin komedi türünde olmasına aldanmamanızda da fayda var. Aslında filmin başkahramanlarının özellikleri film hakkında bir fikir oluşturmaya yetiyor. Filmin akışı da o fikri bozmaya gayet meyilli bir şekilde gerçekleşiyor. Bir komedi filminde kaç tane dramatik ölüm izleyebilirsiniz? Cevabınızı, filmi izledikten sonra değiştirmek isteyeceksiniz. Dolayısıyla filmin komedi olmasına aldanmamanız, filme sağlıklı bir şekilde yaklaşmanızı sağlayacaktır.

Konusu

Filmin isminden de anlayacağınız üzere bir abi-kardeş ilişkisi var. Pis işler içinde olan Çetin, babasının ölüm haberiyle köye döner ve abisi Arif ile bir maceraya başlarlar. Arif’in belli sıkıntıları ile Çetin’in mücadelesi aslında filmdeki trajikomediyi anlatır nitelikte. Bir yandan Çetin de sivri zekasının bedelini ödemekle meşgul. Filmdeki istisnasız her girişim hüsranla biterken siz de kendinizi ağlanacak hale gülerken buluyorsunuz. Bir yol, bir aksiyon, bir aşk ve gerçek bir kardeşlik öyküsünün trajikomik bir şekilde sinematik anlatımıdır bu film. Filmin derinliğiyle ilgili bir basın bülteninden şu alıntı gayet açıklayıcı olacaktır.

Haldun Boysan’a göre aksiyon
Selen Seyven’e göre aşk filmi
Mustafa Üstündağ’a göre komedi
Levent Üzümcü’ye göre dram filmi
Rüçhan Çalışkur’a göre ise sıcacık bir aile filmi

Filmin senaristi İlkay Akdağlı da film için “acıklı bir komedi” açıklamasında bulunmuştu. Kısacası dopdolu bir film izlemek isteyen tüm fareler ve insanlar için Abimm filmi, doğru bir tercih olacaktır.

“Fareler ve insanların en iyi düşünülmüş/hesaplanmış planları, genellikle ters gider.”

– Robert Burns (To a mouse)

Sizin için incelediğimiz “Abimm” filmini izlediyseniz siz de yorum ve görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Diğer inceleme yazılarımız için de buraya tıklayabilirsiniz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Askeri Filmlerin Başarılı İsmi: Alper Çağlar

önceki yazı

Okan Bayülgen’in Rol Aldığı Birbirinden Kaliteli 5 Yapım

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.