mizahgastesi bardak
Derleme

Film ve Dizilerdeki En Güvenilmez Anlatıcılar

Bazı açılış sahnelerinde bir kişi tüm hikayeyi anlatır. Bu tür anlatıcılar; engelli, şüpheli yargılarını izleyicilere bahşederken varoluşun tuhaf, dağınık doğasına dair bol miktarda iç görü sağlarlar. Güvenilmez anlatıcı kinayesi, hem dizilerde hem de filmlerde yaygın bir hikaye anlatma aracıdır ancak çeşitli amaçlar için kullanılır. 

Bazen güvenilmez anlatıcı, durumunu en başından ortaya çıkarır ve izleyicileri şüpheli sinema yolculuğunda onlara katılmaya davet eder. Diğer zamanlarda, bu anlatıcılar izin vermez ve izleyicileri kendi sonuçlarını çıkarmaya bırakır. Büyük bir ifşa, sonunda gelebilir veya hiç gelmeyebilir. 

Rue  

  Euphoria

Zendaya‘nın karakteri Rue, Euphoria’nın pilot bölümünde güvenilmez bir anlatıcı olduğunu duyurur. Bağımlılıkla mücadele eden Rue, anlatısını dinleyenleri gerçekleri birleştirme, yanlış hatırlama ve düpedüz yalan söyleme konusunda uyarıyor. Buradan ortaya çıkan şey, düşmanca bir dünyada hayatta kalmaya çalışan çeşitli genç ve yetişkinlerin bir rüyasıdır. Euphoria bazı çok yoğun sahneler içeriyor olsa da, bağımlılığın nasıl göründüğünü, hissettiğini ve işlediğini yakalamayı TV’nin yapabileceği kadar yaklaşıyor. 

Narrator

Edward Norton‘un isimsiz anlatıcı olarak görünüyor. Filmin tamamını izleyicileri Tyler Durden (Brad Pitt) adlı bir sabun satıcısı tarafından itibari gruba katılmaya ikna etmek için harcamakla kalmadı, aynı zamanda ekranda ortaya çıkan tüm şiddeti bildiğini de anlatmaya çalışıyordu. Tyler, başından beri hoşnutsuz sigorta acentesinin hayal gücünün bir ürünü. Aslında, Norton’un karakteri her şeyden sorumlusudur. 

Elliot Alderson

Mr. Robot 

Rami Malek, bilim kurgu gerilim dizisi Mr. Robot’ta hacker olan Elliot, depresyon, disosiyatif kimlik bozukluğu ve anksiyeteden muzdariptir ve dağınık anlatım tarzına sahiptir. Hacktivist grup fsociety’ye katılmaya başladıktan sonra hikayenin anlatımı daha da karmaşık hale gelir. Görsel olarak çarpıcı ve entelektüel açıdan zorlu dört sezon boyunca Elliot, alternatif gerçeklikler, kimlikler ve dünyalarda gezinirken izleyicileri de beraberinde getiriyor Mr. Robot’un sonunda, neyin “gerçek” neyin “gerçek” olmadığını nihayetinde bir parça açıklıyor.

Leonard Shelby 

Memento

Christopher Nolan‘ın çıkış filmi Memento, Guy Ritchie tarafından zekice canlandırılan, hafıza kaybı yaşayan Leonard Shelby’nin ifadesine dayanıyor. Doğrusal olmayan bir tarzda çalışan filmin konusu, Leonard’ın karısını öldüren ve onu her 15 dakikada bir kısa süreli hafıza kaybına neden olan ömür boyu sürecek bir bozuklukla terk eden kişiyi bulma arayışına odaklanıyor. Hafızasının gidip gelmesi film boyunca kendisine biraz güven sorunu yaratıyor.

The Narrators 

Rashomon 

Akira Kurosawa‘nın başyapıtı  Rashomon, güvenilmez anlatıcıların nihai keşfidir. Sekizinci yüzyıl Japonya’sında, çeşitli kişiler aynı hikayenin kendi versiyonlarını anlatıyor. Yerel bir samurayın öldürülmesi ve karısının saldırısı. Hikayelerin hiçbiri aynı değil ve çoğu zaman birbiriyle çelişiyor ve birbirini zayıflatıyor. Rashomon, hakikat ve adalet kavramının kişiden kişiye ne kadar değiştiğini gözler önüne seriyor. 

Uğur Bakım
Detay Ustası / Tarantino Reis

Aralarında Korkunç ve Dostça İlişkiler Olan Kardeşler

önceki yazı

Filme Zamanı Yetmeyenler İçin Birbirinden Etkileyici 5 Yerli Kısa Film

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.