mizahgastesi bardak
Derleme

Güçlü Kadınların Olduğu Filmler ve Replikleri

kadınların başrolde olduğu filmler - Yün Bebek

Ülke olarak şanslıyız ki çok yetenekli ve başarılı kadın oyuncularımız var. Sinema genelde esas oğlan ve esas kadının rolleri eşit dağılsa da bazı durumlarda erkeklerin ya da kadınların öne çıktığı yapımlar izleyebiliyoruz. Kadınların başrolde olduğu filmler de sinemamızda özel bir yere sahip. Bu derlemede olmayan Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit’in başrolde olduğu filmlerin yeri kalbimizde bir başkadır. Derlememizde yakın geçmişe dair filmler bulunuyor.

Mustang (2015)

“Kendimizi özgür hissedeceğimiz her şey yasaklanıyordu.”

Türkiye, Fransa, Almanya ve Katar’ın ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Fransız-Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven üstlendi. Film Cannes’ta büyük övgüler toplarken Fransa’nın Akademi Ödülleri için aday filmi olmuştu. İlk uzun metraj filmiyle Deniz Gamze Ergüven’in yaşadığı bu başarıda filmin konusu da büyük önem taşıyor. Ailesini kaybetmiş beş kız kardeşin mücadelesini izliyoruz bu filmde.

Dilber’in Sekiz Günü (2008)

“Gerçeği bulun, gerçeği. Siz onu bulmazsanız o sizi bulur.”

Cemal Şan’ın “Aşk Üçlemesi”nin ikinci filmi olan Dilber’in Sekiz Günü, modern bir “Selvi Boylum Al Yazmalım” etkisi uyandırıyor. Nesrin Cevadzade ve Fırat Tanış’ın yer aldığı filmde Dilber’in sekiz günü öyle bir anlatılıyor ki “en kötü yanı bitmesi” denilen filmlerden biri oluyor. Aşkı yüzeysel olarak değil; akıl, ruh ve kalbin yanı sıra tutku, yalnızlık ve öfke gibi yanlarını da inceliyor.

Yün Bebek (2012)

“Elif: Ama ana ben hiç doğum günü görmedim.
Hatice: Ben gördüm mü sanki güzel kızım. Ben de görmedim.”

Oyuncuların rol yaptığı değil kendini anlattığı nadir filmlerden olan Yün Bebek, çocukluğu çalınmış kadınların hikayesi. Ümmiye Koçak’ın büyük emeklerle Anadolu kadınını anlatma çabası olan bu filmi izlemek için büyük sebepler var. Sinema en fazla ne kadar gerçek olabilir sorusuna bu film tam bir cevap niteliğinde.

Kurtuluş Son Durak (2012)

“Şiddet, sadece daha fazla şiddet doğurur.”

Kadınlara yapılan haksızlıkları ele alan filmin başrolünde 5 yıldız, 5 kadın ve 5 kadının birlik olmasıyla çıkan güç var. Kara mizah olarak kayıtlara geçen bu film beyin filtrelerinden de geçtiği sürece Dünya’nın daha iyi bir yer olacağına dair umutlar bir hayli artacaktır.

Hükümet Kadın (2013)

Öğretmen: Diyelim iki ineğin var. Sosyalizm 2 ineğini de alır, ondan süt üretir, sana verir. Komünizm sendeki 2 ineğin 1 tanesini alır başkasına verir. Böylece eşit olursunuz. Faşizm ise, sendeki 2 ineği de alır, sana süt satar.
Xate: Orispi çocikleri.

Film hakkında yazılacak pek bir şey yok…

Peki sizin için kadınların başrolde olduğu en iyi filmler hangileri? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Stand Up Meraklılarının Kaçırmaması Gereken Belgeseller

önceki yazı

Hayao Miyazaki’nin Dünyasında Karşılaşacağınız Karakterler

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.