mizahgastesi bardak
Derleme

Kadın Hakları Ve Kadına Yapılan Haksızlıklar Hakkında 5 Film

Kadınlar, çocuklar kutsaldır. Onlara yapılan her türlü şiddet olayı her anlamda geleceği mahvetme girişimidir. Bugün yazımızda bastırılmış kadınları, ‘kız dediğin böyle olmaz’ diyen aileleri, toplum baskısı altındaki kadınları ve şiddete maruz kalan kadınları anlatan kadına yapılan haksızlıkları anlatan 5 filmi derleyeceğiz.

Kadına şiddet, kadın cinayetleri, taciz ülkemizin en karanlık tarafı. En kötüsü de; böyle olayların gündemimizi meşgul etmesine, her gün gazetelerde bu tarz haberleri okumaya, televizyonlarda izlemeye alışmak. Yazımıza geçmeden önce şunu da belirtmek istiyorum. ‘Şiddet, yetersiz kimsenin son barınağıdır.’

5. Agora

Güzelliği ve zekasıyla dillere destan olan bir kadın, sanata ve bilime aşırı ilgisinden dolayı etrafında olan olayları da görememiştir. Yaşadığı kentte yayılan Hristiyanlıkla birlikte baskı altına alınan Paganlar, türlü saldırılara uğramaktadır. Paganlar bu baskı ile baş etmek zorundadır ve Hristiyanlara savaş açarlar. Savaşla birlikte kentteki tüm dengeler değişirken, o döneme kadar Dünya’nın en değerli eserlerinin bulunduğu İskenderiye Kütüphanesi ise tarumar olacaktır. İspanyol-İngiliz yapımı olan film 2009 yılında vizyona girmiştir.

4. Halam Geldi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar’da yaşanan bir hikaye. Diyarbakırlı ve henüz 13 yaşındaki ikisi kız ve biri erkek olmak üzere üç çocuğun hikayesini anlatıyor. Hikayede ayrıca Türkiye’nin karanlık taraflarından biri olan çocuk gelin gerçeği ele alınıyor. Başrollerde Miray Akay, Melisa Celayir ve Burçin Terzioğlu bulunuyor.

3. Gözlerimi de Al (Te Doy Mis Ojos)

Bir kadın kocasının şiddet içerikli davranışlarına dayanamayıp bir kış akşamı evden kaçar. Yanına birkaç parça eşya ve oğlunu alan kadın, eşine aşık olmasına rağmen artık tükenmiştir. Kocası, eşini aramaya başlar. Kadın etrafında ki tepkilere rağmen eşini affetmek ister. İspanya yapımı film, 2003 yılında vizyona girip birçok ülkede, birçok seyirciye ulaşmıştır.

2. Soraya’yı Taşlamak

Soraya 13 yaşındayken, 20 yaşında biriyle evlendirilir. 23 yıl süren evlilikte 7 çocuğu olur, sürekli gördüğü şiddet yüzünden 2 çocuğu ölü doğar. Komşu kasabada gardiyan olarak çalışan koca, orada 14 yaşında bir kıza göz koyar ve nafaka vermemek için Soraya’yı sadakatsizlikle suçlar. Soraya adındaki kadına yapılan haksızlıkları anlatan film, maalesef evrensel bir gerçek hikayeyi barındırıyor. ‘nın masum olduğuna kimse inanmaz ve recm cezasına çarptırılır. 15 Ağustos 1986’da da taşlanarak öldürülür. Köye bir gazeteci gelir ve her şey değişir.

1. Kurtuluş Son Durak

Bir apartmanda kesişen hayatlar ve kadın mücadelesi… Biz her türlü şiddete karşıyız sloganıyla çıkan Kurtuluş Son Durak filmi, şiddet gören bir kadının arkadaşları tarafından desteklenerek hep beraber şiddetin önüne geçme hikayesini anlatıyor. Belçim Bilgin, Damla Sönmez, Asuman Dabak, Yavuz Bingöl, Demet Akbağ gibi bir çok oyuncuyu kadrosunda bulunduran film, 2012 yılında vizyona girmiştir.

Kadına şiddet, kadın cinayetleri ve taciz ülkemizin en karanlık tarafı. Şiddetle büyüyen toplum küçülmeye mahkumdur.

Bu derlemeyi bir de kısa filmle bitirmek istiyoruz. Yalnızca 4 dakika 30 saniye ayırarak bu etkileyici filmi izleyebilirsiniz.

Keşke böyle filmler olmak zorunda olmasaydı.

Ahmet Çiçek
Yeni Nesil i9 Yazar / Yerli Film Sorumlusu

Sinemanın Akıllarda Kalan 7 Psikopat Karakteri

önceki yazı

Nicolas Anelka Belgeselinden İlk Fragman Yayınlandı

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.