mizahgastesi bardak
Derleme

Karantinada Okunabilecek 5 Yerli Roman Önerisi

Evlere kapandığımız şu günlerde yapılacaklar listesine bir de kitap okumayı tikleyelim dedik. Sizlere Türk Edebiyatına isimlerini ve eserlerini altın harflerle kazımış edebiyatçılarımızın eserlerini listeledik. Umarız keyifle okursunuz.

Kara Kitap ( Orhan Pamuk)

Orhan Pamuk, birçok edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç kişilerden biri olmuştur. Romanın konusuna gelirsek; İstanbul’da yaşayan ve kimliğinden memnun olmayan Galip, bir avukattır. Karısı Rüya, onu küçük bir not bırakarak terk eder. Galip, sıra dışı bir işe kalkışarak karısını aramaya koyulur. Roman, bireyin kimlik sorununu ele almaktadır. Ayriyeten doğu ve batı arasında kalan İstanbul’un yani Türkiye’nin de kimlik sorununa da değinmektedir.

Çalıkuşu ( Reşat Nuri Güntekin)

Çalıkuşu, edebiyatımızın değerli isimlerinden olan Reşat Nuri Güntekin tarafından 1922 yılında yazılmış bir romandır. Edebiyatımızda realist akımın öncülerinden olan eser günlük konuşma diliyle yazılmıştır. Eser önce “İstanbul Kızı” adıyla dört perdelik bir oyun olarak yazılmış , oynanmayınca romana çevrilmiştir. Bu eserden önceki eserlerde olaylar hep İstanbul’da geçerken bu roman kapılarını Anadolu’ya açmıştır. Arka planda genelde Osmanlı’nın son yılları anlatılmıştır. Romanın son kısmı hariç, eserin tamamı ana karakter olan Feride’nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır.

Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim (Nazım Hikmet)

Nazım Hikmet, bu coğrafyada yazılan en güzel şiirlerin şairlerinden biri… Bu zamana kadar bir kere bile olsa her birimizin şiirlerini mutlaka okuduğu, duyduğu büyük şairin yazdığı romanları da bulunmaktadır. Romanlarını okumak, Nazım Hikmet’i bütünsel anlamda tanımak için vazgeçilmez bir okuma sunar. Özellikle “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” romanı gizli bir otobiyografi niteliği taşıyor. Romanın ana karakteri Ahmet, Nazım’ın kendisidir. Öyle bir hikaye ki, Kurtuluş Savaşı yıllarından, Ekim Devrimi sonrasındaki Moskova’ya, oradan Cumhuriyet Türkiye’sine gidip gelirken bizi içine hapseden o atmosfer edebiyatın ötesine geçiyor. Nazım Hikmet, bu romanında yaşanmışlıkları edebi bir dille anlatırken ,bir yandan da kendi yaşam muhasebesini yapıyor.

Kürk Mantolu Madonna (Sabahattin Ali)

İlk baskısı 1943 yılında çıkan “Kürk Mantolu Madonna” üzerinden yıllar geçmesine rağmen hâlâ çok ilgi gören ve satılan kitaplar arasındadır. Basıldığı günden bu yana 1 milyondan fazla satan, üzerinde inceleme yapılan, hakkında tezler yazılan başarısının sırrı ve onu özel kılan asıl nedeni; Sabahattin Ali’nin özel kalemi ve karakterlerin ruh hallerinin tahlillerini başarılı bir şekilde okuyucuya yansıtması olmuştur. Konusu itibariyle adından fazlaca söz ettiren bu kadim eser, Türk edebiyatının da en önemli romanları arasında yer alıyor.

Tutunamayanlar (Oğuz Atay)

Ülkemizin en değerli yazarlarından biri olan Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” romanı 1972 yılında yayımlanmıştır. Yazıldığı dönemde büyük tartışma konusu olmuştur ve o döneme damgasını vurarak Türk edebiyatında yeni bir çağı başlatmıştır. Çoğu yazar ve okuyucuya göre Modern Türk edebiyatının en önemli eserlerindendir. Pek çok eleştirmen, Tutunamayanlar’ı Türk dilinde yazılmış en iyi eser olarak adlandırmışlardır. Oğuz Atay’ın hayatından izler taşımasıyla da kısmen otobiyografik bir eser olarak da değerlendirilebilir. Roman, üst düzey diliyle çevirisi en zor romanlar arasında yer alır. Sadece birkaç dile çevrilebilmiştir. Eser bu sayede Hollandalı çevirmenine ödül kazandırmıştır.

Ayrıca Oğuz Atay’ın en iyi 5 eseri hakkındaki yazımız için de buraya tıkayabilirsiniz.

Nejat İşler’in “Gerçek Hesap Bu” Kitabından Alıntılar

önceki yazı

Karakterlerini Zirveye Taşıyan Yardımcı Erkek Oyuncular

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.