mizahgastesi bardak
İnceleme

Mistik Bir Dedektiflik Hikayesi: Alef

Blu TV ve FX ortak yapımı olarak yayınlanan Alef dizisinin yönetmen koltuğunda Emin Alper oturuyor. Başrollerinde 18 Eylül’de Gelincik filmiyle de karşımıza çıkacak Ahmet Mümtaz Taylan‘ın yanı sıra, Kenan İmirzalıoğlu ve Melisa Sözen‘in oynadığı dizi konu itibariyle polisiye ve dedektiflik içeriyor. İstanbul Boğazı’nda bir cesedin bulunmasıyla başlayan dizide farklı kişileri öldürerek polisin dikkatini çekmeye çalışan bir katilin bulunma süreci ele alınıyor. Bu gizemli cinayetleri çözmeleri için de soruşturmanın başına Kenan İmirzalıoğlu (Komiser Kemal) ve Ahmet Mümtaz Taylan (Komiser Settar) getiriliyor. Alef dizisi İslam Kültürü, tasavvufi üzerine yoğunlaşması ve tarihi bir dokuya sahip olması yönüyle de dikkat çekiyor. İzlemeyenler için söyleyelim, yazımızın bundan sonraki kısmı spoiler içeriyor.

İslami Öğeler

Türkiye'nin İlk Mistik Polisiye Dizisi: Alef Hakkında Bilmeniz ...

Tarikatlar, sünnilik ve gayrı sünnilik gibi konular ülkemizde zaman zaman tartışılan ancak dizilerimizde yeterince göremediğimiz dini konulardır. Alef dizisi tarihçi bir yönetmene sahip olmasının da etkisiyle İslam dinindeki geçmişten gelen fikir ayrılıklarını ve toplulukları ele alıyor. Günümüzle geçmiş tarikatların bağlantısını da yakalayabilen ve bu toplulukların yaşıyor olmalarına dikkat çeken yapım tasavvufi ile ilgili derin bilgiler veriyor. Dizinin son bölümünde, işlenen cinayetlerin yine günümüzde yaşamaya devam eden tarikatların birbirleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığı ve intikam amaçlandığı ortaya çıkıyor. Komiser Settar‘ın ölen oğlu Güneş’i dizide kilit konumda görüyoruz. Güneş’in eşcinsel olduğu için hem ailesi hem de üyesi olduğu tarikat tarafından dışlanması ve intihar edişi tasavvufiye de bir gönderme olarak işleniyor.

Ahmet Mümtaz Taylan

Alef dizisi ne zaman başlayacak? Alef dizisinin konusu ne? Kenan ...

Dizinin Settar Komiseri rolünün hakkını verdiğini düşündüğümüz Ahmet Mümtaz Taylan ilk bölümden itibaren karakterini basit bir dille izleyiciye yansıtmayı başarıyor. Her rolün oyuncusu olduğunu bir kez daha kanıtlayan Taylan, hayat verdiği emektar polis karakterini her gün karşılaşabileceğimiz kadar hayatın içinden bir şekilde sergiliyor. Dizide Komiser Settar ile ilgili eleştirebileceğimiz tek nokta “internet dizisi” algısıyla küfür kullanımının fazlalığı olabilir. Ayrıca aynı durum dizide etliye sütlüye dokunmamak için elinden geleni yapan ve her iki kelimesinden birinin mutlaka küfür olduğu Emniyet Müdürü için de geçerlidir.

Kenan İmirzalıoğlu

Kenan İmirzalıoğlu'nun yeni dizisi Alef'le ilgili yeni detaylar ...

Dizimizin diğer bir komiseri olan Kemal, İngiltere’den ülkesine henüz dönmüş bir polisi canlandırmaktadır. Kenan İmirzalıoğlu‘nu alışık olmadığımız bir oyunculukla izledik ve bir kez daha beğendik. Alışık olmama kısmına gelince… Dizide İmirzalıoğlu’nu kendi halinde sessiz, sakin ve fazla konuşmayan bir rolde görünce şaşırdık. Eşini ve kızını İngiltere’de kaybetmiş ve hayata küsmüş bir polisi canlandırmasının da sessizliği üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu düşünüyoruz. sık sık ölen eşi ve kızıyla ilgili rüyalar ve hayaller gören Kemal Komiser’in hikayesini tam olarak öğrenemediğimiz için bir miktar üzgünüz. Dizinin daha uzun olmasını isterdik.

Genel Bakış

Alef Dizisi: İlk Mistik Polisiye Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dizi; çekim mekanları, görüntü kalitesi, makyajları ve oyunculuklarıyla uluslararası platformlarda göğsümüzü kabartacak bir yapım. Özellikle otopsi sahnelerindeki kadavraların gerçeğe yakınlığı etkileyici. Ayrıca tarikatların zikir ve ibadet sahneleri göz dolduruyor. Bir tarafta tarikatların bir tarafta meyhanelerin gösterildiği dizide İstanbul‘un kozmopolit yapısı gözler önüne seriliyor. İstanbul’u tüm güzellikleriyle ve manevi dokusuyla gösteren Alef dizisi izleyiciye verilen emeği hissettiriyor.

Melike Zehra Karadeniz

Unutulmaz 5 Oyunla Devekuşu Kabare: Ülke Komedisinin Yapı Taşı

önceki yazı

Tövbeler Olsun Dizisinden İlk Fragman Yayınlandı

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.