mizahgastesi bardak
Derleme

Mülkün Temelinin Sallandığı “Adalet” Konulu Filmler

Adalet; hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme, yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması ve doğruluk anlamlarına gelir. TDK’de yazan bu anlamların dışında adalet, suçu ve suçluyu önleyen bir varlıktır. Adalet, varlığıyla değil yokluğuyla belli olan bir varlıktır ve maalesef bu son günlerde dillerde bu kadar yer etmesinin sebebi de yokluğudur. Kısacası mumla aradığımız değil; mumumuz, ışığımız olan adaletin olmadığı karanlık filmleri sizin için derledik.

Jüri

Ülkelerin yargı mekanizmasının işlendiği yer mahkemelerdir. Adalet burada yerini bulmalıdır. Bütün ülkeler için bu mekanizmanın yanlış işlemesi tolere edilemez. Davaların mahkemelerde çözümlenmesi gerekirken bazı davalar mahkemelere gelmeden masalarda çözülebiliyor. “Çocuklarınıza sakın ‘bu dünyada iyiler kazanır’ diye büyütmeyin, onlara deyin ki;‘Dünyada hep arsızlar, çığırtkanlar, kötüler ve iki yüzlüler kazanır ama sen onursuz bir kazancın, onurlu bir kaybedişe asla ulaşamayacağını bil ve hep iyi kal…’”sözünün bir kez daha anlam kazandığı filmde adalet ve hukuk kurumlarının perde arkası gösteriliyor.  

Yeşil Yol

Kült kategorisindeki bu filmi izlediğinizi varsayıyoruz. İzlemediyseniz ise gözyaşlarınızı silecek bir kutu peçetenizi hazır edip acilen izlemenizi tavsiye ediyoruz. Film, ismini suçluların idama doğru götürüldükleri yola verilen addan almıştır. Sırf dış görünüşü sebebiyle idam mahkumu bir adamın acıklı hikayesini, Tom Hanks’in canlandırdığı gardiyan karakterinden dinliyoruz. Tüyleri diken diken eden sahneleri ve diyaloglarıyla bu film, adaletin suçlulara ceza vermekle beraber suçsuzları cezalara mahkum etmemek olduğu anlamını da gözler önüne seriyor.

Memlekette Demokrasi Var

Eski başbakanımız Adnan Menderes’in idam cezasına çarptırılmasını ele alan film, adaletin herkesin çıkarını savunduğunu ele alıyor. Demokrasi ile adalet arasında direkt bir bağ olmamakla birlikte adaletin her yönetim biçiminde lazım olduğu açıkça görülüyor. Suçsuzun ceza çektiği, suçlunun ödüllendirildiği bir yerde demokrasi yine olur ama adalet yoktur. Adaletten yoksun her toplum ise yok olmaya mahkumdur. Memlekette yine demokrasi var da adalet olmadıktan sonra o demokrasi aristokratların demokrasisi oluyor.

Pardon

Başrolde Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve Ali Çatalbaş’ın yer aldığı film, adaletsizlikle alay ediyor. İzlerken özellikle adalet yazısını gördüğünüz zaman kahkahalara boğulabileceğiniz film, maalesef gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan tiyatro oyunundan uyarlanmıştır. Hiç alakaları olmayan bir suçla yargılanan üçlü, Türk sinemasına mükemmel replikler katarken ağlanacak halimize de gülmemizi sağlıyor.

Deli Deli Küpeli

Buzlar Çözülmeden adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmde iki deli ya da bir kaymakam bir savcı geldikleri köye adalet getirir. Kemal Sunal’ın unutulmazlarından olan filmde el altından dönen hesaplar ve devletin bu durumdaki gücü görülürken isim ve makamların önemi yine gözle görülür. Bekçiler Kralı ve Katma Değer Şaban filmlerinde de benzer işaretler görebildiğimizi belirterek Kemal Sunal’ın aslında komediyi bir eleştiri aracı olarak kullandığını düşünüyoruz. Şu da bir gerçektir ki makam gözetmeksizin adalete uyulması gerekir. Yoksa insanların makamları değil, makamların insanları yönettiği bu devirde adaletsizlik kol gezmeye açıktır. Sustukça ses etmedikçe ise bu adaletsizlik herkese bir şekilde zarar verecektir. Hakkı savunmak bütün insanların vazifesidir. Aydın beyinleri karanlık bir geleceğe götürmemek için bu zamanı adil bir toplumun zemini olarak korumalıyız.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Hollywood’un En Başarılı Çocuk Performansları

önceki yazı

Yavuz Turgul ve Şener Şen Ortaklığından Çıkan Efsane Filmler

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.