mizahgastesi bardak
Derleme

Önce Senaryosu Sonra Kitabı Yazılan Filmler

Sinema tarihi boyunca pek çok uyarlama senaryoyla karşı karşıya kalıyoruz. Pek çok filmin hikayesi ya bilinçli bir şekilde vizyon tarihinden birkaç sene önce kitap olarak karşımıza çıkıyor ya da piyasaya sürülen kitap çok beğenilip filminin yapılması kararı veriliyor. Bunlardan bazıları müthiş bir şekilde sinemaya uyarlanırken, bazıları da ”keşke yazar bu hikayeyi sadece rafında tutmaya devam etseymiş” hissi yaşatıyor.

Bu durumun tam tersi olan, sinemada fırtınalar estirdikten sonra kitap olarak da karşımıza çıkan hikayeleri sizler için derledik. İşte önce senaryosu, sonra kitabı yazılan filmler!

 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick ve Arthur C. Clarke‘in birlikte kaleme aldıkları ve Kubrick’in adeta sinemaya unutulmaz armağanı 2001: Bir Uzay Destanı, filmin vizyona girdiği 1968 yılında Arthur C. Clarke tarafından kitap olarak piyasaya sürüldü. Hem filmde hem de kitapta birbirlerinden alıntılar mevcut. Akademi’de En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen gibi ödüllerin de sahibi olan film, sinemaseverlerde unutulmaz bir yere sahip.

Fantastic Voyage

Bilim kurgu romanlarının unutulmaz yazarı Isaac Asimov, 1966 yılında bir sipariş üzerine kitap kaleme alıyor. Filmin yapım şirketi filmi vizyona sokmadan önce Asimov’a ulaşıyor ve filmin senaryosunu kitaba dökmesini istiyor. Ancak Asimov, Fantastic Voyage senaryosunda bazı mantık hataları gördüğünü ve hikayeyi kendi bildiği gibi kaleme almak istediğini söylüyor. Yapım şirketi bunu kabul ediyor ve filmin vizyona çıkmasına kısa bir süre kalana kadar Asimov kitabı yetiştiriyor. Kitap ülkemizde Kan Damarlarında Yolculuk olarak yayımlandı.

Love Story

Sinema tarihinin en etkileyici aşk hikayelerinden olan Love Story, Akademi ve Altın Küre’de pek çok ödülün de sahibi oldu. Filmin senaristi Erich Segal, geçmişten günümüze fırtınalar estiren yapım şirketi Paramount’a önce senaryoyu yazdı. Filmin reklam çalışması için şirket yazardan bir de filmin romanını yazıp “Sevgililer Günü”ne yetiştirmesini istedi. Filmin senaryosundan sonra yazılan ve filmin vizyona girmesinden önce piyasaya sürülen kitap, 1970’de en yüksek satış rakamlarına ulaştı.

Moonraker

James Bond serisinin 12. filmi olan Ay Harekatı’nın başrolünde James Bond karakterini 4. kez ve uzun yıllar boyunca canlandıran Roger Moore yer alıyor. Moonraker hikayesi ise; James Bond serisini kaleme alan Ian Fleming tarafından 1955 yılında piyasaya sürülem James Bond hikayesinden sinemaya uyarlanmıştı. Film vizyona girdikten sonra bir de filmden uyarlanan roman piyasaya verildi. Romanın adı biraz değiştirilmiş ve “James Bond and Moonraker” yapılmıştı. Bu kitabı da Christopher Wood kaleme aldı.

The Abyss

1990 yılında “En İyi Görsel Efekt” dalında Oscar kazanan, usta yönetmen James Cameron’ın 1989 yılında piyasaya sürdüğü Türkçe adıyla Derinlik Sarhoşluğu; aynı yıl uyarlama roman olarak da karşımıza çıktı. Kitap; Orson Scott Card tarafından yazıldı ve 1989 yılında piyasaya verildi.

**BONUS: Bir Zamanlar Anadolu’da

Aslında Bir Zamanlar Anadolu’da hikayesinin senaryosu yazıldıktan sonra yeni bir hikayesi roman olması için yazılmadı. Bu filmin hikayesi diğerlerinden farklı. Filmin çekime girmeden önceki son halinin kitap olarak yayımlanması mevcut. Kitapta filmin senaryosu, filmle ilgili söyleşiler ve Nuri Bilge Ceylan’ın çekim sırasında tuttuğu notlar mevcut. Bu türde kitap çalışmalarını Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan da yaptı. Onlara da ayrıca göz gezdirebilirsiniz.

Süleyman Dindar
metin yazar, içerik üretir.

Leonardo DiCaprio’nun Gönülleri Fetheden Birbirinden Başarılı Filmleri

önceki yazı

‘Bir Nefes Daha’ Filminden Yeni Teaser Yayınlandı

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.