mizahgastesi bardak
Derleme

Parmaklıklar Ardındaki Kamera: İran Sinemasından 4 Film

Siyasi, toplumsal yapısıyla ve  yasaklarıyla oldukça konuşulan İran’da yasaklara rağmen umudunu ve sinema aşkını kaybetmeyip bizlere muhteşem eserler sunan yönetmenler yaşamakta. Filmlerinde bizler de o mekandaymışız hissi verecek kadar doğal hikayeler anlatan ve kamerayı ustalıkla kullanan yönetmenlerden 4 filmi sizler için derledik.

Taksi Tahran

Yönetmen cafer panahi nin yönetip oynadığı filmde, usta yönetmen kamerayı Tahran sokaklarında dolaşan bir taksiye yerleştiriyor. Taksiye binen birbirinden farklı insanlar ve olaylar  üzerinden İran’ın toplumsal yapısını çok doğal bir şekilde izleyicilerine yansıtıyor.

BİR AYRILIK

Usta yönetmen Asgar Farhadi, izleyicilerine, bir boşanma davası üzerinden İran toplumunun farklı kesimlerine mensup  insanların hayatlarını gösteriyor. Nadir ve Simin bir çocukları olan evli bir çifttir. Simin çocuğunun daha iyi bir eğitim almasını istediği için çocuğu ve eşiyle İran’ı terk etmek istemektedir. Fakat Nadir alzheimer olan babasını orada bırakmak istemediği için taşınmaya olumlu bakmaz ve çift boşanma kararı alırlar Simin in boşanma isteği reddedilince genç kadın ailesinin evine gider ve çocuğu da babasıyla kalır. Nadir babasın ve kızına bakması için bir bakıcı tutar ve biz bir ayrılığın üzerinden hem Nadir ve Simin in hem de Nadir’in alzheimer hastası babasıyla bakıcısının hayatlarına dahil olmuş oluruz.

ÇEMBER

Cafer Penahi’nin diğer filmleri kadar etkileyici olan Çember filmi ünlü yönetmene Venedik film festivalinde Altın Aslan kazandırarak yönetmenin daha geniş çevrelerce tanınmasını sağlamıştır. Filmde farklı hayatların iç içe geçmiş hikayelerine dahil oluyoruz. Filmin açılış sahnesinde doğum yapan bir kadının seslerini duyarız fakat bebek kız olduğu için kadın bebeği istemez. Ve yasaklarla dolu bu topluma doğan bu küçük kız, İran’daki diğer kadınların yaşadıkları kötü olayları deneyimleyecektir. Filmde İran toplumunun farklı noktalarındaki kadınların yaşadığı zorluklar ve bu döngünün devam etmesi anlatılıyor.

OFSAYT

İran’da bir grup genç kadın, 2006 yılındaki Dünya Kupasına hazırlanmakta olan İran Milli takımının oynayacağı bir maça girmek istemektedir. Fakat İran’da kadınların stadyuma girmeleri yasaktır. Bu yasağa rağmen kılık değiştirip stadyuma girmeye çalışan kadınların bir kısmı içeri girmeyi başarırken diğerleri yakalanır ve gözaltına alınırlar. Yasaklara rağmen tutkularından vazgeçmeyen kadınların hikayesinin anlatıldığı Cafer Penahi imzalı film 2006 da Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı.

Jinda Zilan Kılıç
Sinema Yetkilisi / Kült Film Savunucusu

    Eğitimi Endüstri Olmaktan Kurtaran İdealist Öğretmen Karakterleri

    önceki yazı

    İşte Acun Ilıcalı’nın Yeni Dijital Platformu EXXEN’de Yer Alacak Dizi ve Programlar:

    Sonraki Yazı

    Yorumlar

    Yoruma Kapalı.