mizahgastesi bardak
Derleme

Tek Mekanda Çekilmiş Olmasına Rağmen Sıkmayan Filmler

Tek mekanda çekilmiş olmasına rağmen akıcılığı ve seyirciye o an ki duyguyu geçirebilme konusunda son derece başarılı olan filmlerden 5 tanesini sizler için derledik. İyi seyirler…

5. Deney (2001)

Yönetmenliğini Oliver Hirschbiegel’in üstlendiği gerilim filmidir. Bilim insanları, insanları içgüdüsel dürtülerin yönelik bir deney yaparlar. Deneye 20 adam dahil olur. Oyundan bir hapishane kurarlar. 8’i gardiyan 12’si mahkumdur. Mahkumların kurallara uymasını isteyen gardiyanlara şiddet hariç her şey serbesttir. Bir oyun olarak başlayan hapishane hayatı git gide gerçeğe dönüşmeye başlar. Adeta roller kişilerin üzerine yapışır ve içinden çıkılmaz bir hal almaya başlar. Deneyi yöneten bilim insanlarının da kontrolünden çıkan olay bambaşka bir hal alacaktır.

4. Telefon Kulübesi (2002)

Yönetmenliğini Joel Schumacher’in üstlendiği psikolojik gerilim filmi. Stu Shepard, kalabalık bir sosyal çevresi olan bir dakika bile boş kalmayan bir reklamcıdır. Sadece özel görüşmeleri için belirlediği telefon kulübelerinden görüşme yapan fevkalade meşgul bir insandır. Bir gün her zamanki gibi bir telefon kulübesinde görüşmesini yaptıktan sonra telefon çalar. Tam çıkacağı esnada kulübeye tekrar girip telefonu açan Shepard olduğu yerde kalakalır. Telefonun diğer ucundaki bir seri katildir. Silahının kırmızı lazerini Shepard’ın alnına sabitleyen seri katil emirlerini yerine getirtecektir.

3. Arka Pencere (1954)

Gerilim filmlerinin üstadı, suç ve gerilimin doruklar da yaşandığı filmlerin mimarı olan Alfred Hitchcock‘un unutulmaz filmlerinden biri “Arka Pencere ( Rear Windows)” Cornell Woolrich‘in “It Had to Be Murder” adlı kısa hikayesinden uyarlanmıştır. En İyi Film Senaryosu dalında Edgar Ödülü’ne layık görülmüştür. Fotoğrafçılık işiyle meşgul olan L.B. Jeffries ayağı kırıldığı için evde istirahat etmektedir. Bu sırada da tek aktivitesi teleskobuyla komşularını izlemektir. Bir gün hiç ummadığı bir şey olur. Bir cinayete tanıklık eder. Komşunun karısını öldürdüğünden şüphelenir ve bir maceranın ortasına sürüklenir. Film tek mekanda geçmesine rağmen gerilim dozajını iliklerinize kadar hissedeceğiniz enfes bir film.

2. Terminal (2004)

Yönetmenliğini Steven Spielberg‘ in üstlendiği filmin başrolünde Tom Hanks yer almaktadır. Film, 1988’den 2006’ya kadar tam 18 yıl Paris-Charles de Gaulle Havalimanı‘nda yaşayan Mehran Karimi Nasseri‘den esinlenilerek çekilmiştir. Viktor Navorski ( Tom Hanks),bazı konuları neticeye kavuşturma amacıyla Amerika’ ya gelir. Ancak pasaportunun geçersiz olması nedeniyle Amerika’ya giriş yapamaz. Ülkesi Krakozhia’ya geri dönmek için ilerlediği sıra da havaalanı televizyonunda donakalır. Ülkesinde iç savaş çıkmıştır. Pasaportu da kimliği de geçersiz sayılan Navorski ne ülkesine dönebiliyor ne de Amerika’ya girebiliyordur. İşin garip tarafı hiç İngilizce bilmemektedir. Navorski’nin tek yapacağı havaalanında yaşamayı öğrenmek olacaktır.

1. 12 Öfkeli Adam (1957)

Yönetmenliğini Sidney Lumet‘in üstlendiği film, Amerikan Senaryo Yazarları Birliği Ödülleri dalında ”En İyi En İyi Drama Senaryosu Ödülü” ve daha birçok ödüle layık görülmüştür. Reginald Rose‘un aynı adlı oyunundan uyarlanan filmde Latin Amerikalı bir genç babasının cinayeti ile suçlanmaktadır. 12 jüri üyesi tarafından suçlu veya suçsuz olduğu hakkında istişare yapılmaktadır. Ne gariptir ki gencin kaybettim dediği bıçak cinayet mahallinden çıkmıştır. Mahkemeye karşı savunması çok zayıftır. Cinayeti işlediğine dair çok fazla tanık vardır. Sadece 8 numaralı jüri üyesi Davis’in suçsuz olduğu yönünde oy vermiştir. Davis, diğer jüri üyelerini de bu yönde ikna etmeye çalışması esnasında bütün üyeler suçlu hükmünde oy vermiştir. Ancak bunun ardında çok daha başka sebepler vardır

Bir Yapımda İki Farklı Karakteri Canlandıran Başarılı Oyuncular

önceki yazı

Küçücük Bir Yere Kaç Hayat Sığar? 50 Metrekare İncelemesi

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.