mizahgastesi bardak
Yersiz Sinema

Türkiye’nin İlk Modern Doğaçlama Tiyatro Ekibi: Mahşer-i Cümbüş

Doğaçlama tiyatro her ne kadar modern dünyada Mahşer-i Cümbüş ile hayatımıza girmiş olsa da, orta oyunu geleneği ile yüzyıllardır bizimle beraber gelişiyordu. Özellikle İsmail Hakkı Dümbüllü’nün bıraktığı o büyük miras, günümüzde pek çok ekip tarafından yaşatılmaya devam ediyor.

Bu mirası ülkemizde en istikrarlı ve en ciddi şekilde taşıyan grup şüphesiz Mahşer-i Cümbüş. Anında Görüntü Show adlı programla hayatımıza giren ekip, gece geç saatlerde programın yayınlanmasını beklememizi sağlamıştı. Daha sonra Star TV’de Mahşer-i Cümbüş Show olarak yeniden karşımıza çıkan programın yönetmenliğini de Selçuk Aydemir üstlenmişti.

Ülkemizde doğaçlama tiyatroyu geniş kitlelere yayabilen, sinemada yer aldıkları her projede yüzümüzü güldürebilen usta ekip; Hayalhane adını verdikleri kendi sahnelerinden çıkıp ülkenin dört bir yanında güldürmeye devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde 20. yılına merhaba diyen Mahşer-i Cümbüş, her cumartesi kendi sahnelerinde oyunlarını oynamaya devam edecekler.

Mahşer-i Cümbüş’ü Daha Yakından Tanıyalım!

İlk olarak Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nde tanışan grup; Yiğit Arı, Burak Satıbol, Ayhan Taş, Özlem Türay, Ayça Işıldar Ak önderliğinde, hocaları Yrd. Doç. Dr. A. Kadir Çevik doktorasını doğaçlama tiyatro üzerine yapmasıyla bir araya geldi. Birbirleriyle uyum içerisinde olan ekip, okullarının bitmesiyle beraber Arapça‘da kale arkası seyircisi anlamına gelen Mahşer-i Cümbüş adını alan grubu kurdular. Gruba daha sonra Fatih Pestil ile Fatih Günay katıldı ve topluluk bugünkü halini aldı. Ankara Tenedos Kafe’de gösterilerine başlayan grup, 2005 yılında İstanbul’da kendi sahneleri olan Hayalhane‘yi açtılar.

Mahşer-i Cümbüş, Fox TV ve Star TV ekranlarında da programlar yapmıştı. Özellikle Anında Görüntü Show olarak yayınlanan programları, yıllar geçse de aynı zevkle izlenebiliyor. Tiyatro Sporunu Türkiye’de ilk defa seyirciyle buluşturan grup, yüzlerce Tiyatro Sporu ve Beyin Fırtınası gösterisi yapıp 12. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. Türkiye’nin çeşitli illerinde sahne alan grup, doğaçlama tiyatro kursu açarak yeni nesil tiyatrocular yetiştirmeye de devam ediyor. Aynı zamanda Avrupa Turnesi yapmaları, kendilerinin dünyanın başka uçlarında bile sevildiğinin göstergesi.

Mahşer-i Cümbüş’ün yıllarca hayatımızda yer etmesi ve güldürmeye devam edebilmesi için biz seyircilerden desteğe ihtiyaçları var. Özellikle bu pandemi günlerinde ekip aynı ciddiyetle düldürmeye devam ediyorlar. Ülkemizin her köşesine doğaçlama tiyatro götüren usta ekibin biletlerine Biletix üzerinden ulaşabilirsiniz.

Süleyman Dindar
metin yazar, içerik üretir.

Komedinin En Renkli Tonları: Burak Satıbol Karakterleri

önceki yazı

Yersiz Sinema: Burak Satıbol / Mahşer-i Cümbüş, Tiyatro, Galatasaray, Selçuk Aydemir, Pandemi

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.