mizahgastesi bardak
Dijital PlatformİncelemeNetflix

Yalnızlık Değil, Rahat Bir Yaşam İsteyen Adam: Azizler Film İncelemesi

Uzun süredir merakla beklediğim 2 yapım vardı. Birincisi Selçuk Aydemir ve Burak Aksak’ın mutfağından çıkan 50 M2, diğeri Taylan Biraderler ve Berkun Oya’nın trajikomik hikayesi Azizler. İkisinin de Atiye, Aşk 101 yapımlarında olduğu gibi reklamları gözümüze sokulmadı. İkisi de kapalı kutu gibi izlememizi bekliyorlar.

Berkun Oya’nın yazdığı Azizler, yine Berkun Oya’nın yazıp yönettiği Bir Başkadır dizisi gibi yayın gününde yankı uyandırmaya başladı. Atiye ve Aşk 101’de yapıldığı gibi otobüs reklamlarından, sözlük reklamlarına kadar pek çok yerde gözümüze sokulmadan, seyircinin yapımları keşfetmesi istendi.

Dün, yani 8 Ocak itibariyle de ilk beklediğim yapım olan Azizler; Netflix’te yayınlanmaya başladı. Filmin oyuncu kadrosuna baktığımızda; Engin Günaydın, Haluk Bilginer, İrem Sak, Fatih Artman, Öner Erkan, Binnur Kaya, İlker Aksum gibi deneyimli oyuncular yer alıyor. Hatta filmin bir bölümünde Okan Yalabık, Halit Ergenç ve Bergüzar Korel de karşımıza çıkıyor.

Film 2 Efsane Ekibin Ortak Projesi Olarak Dikkat Çekiyor!

Filmin senaryosunu Masum, İyi Seneler Londra ve Bir Başkadır gibi kaliteli yapımların senaryosunu da kaleme alan Berkun Oya ele alıyor. Berkun Oya aynı zamanda Ali Atay’la birlikte kurmuş oldukları KREK Tiyatro gibi bir geçmişe sahip olduğu ve yıllardır KREK’te oynanan tiyatro oyunlarını kaleme aldığı için, yaptığı yapımlarda da seyirciyi hikayenin içinde hissettirecek yapımlar kaleme almayı büyük bir şekilde başarıyor diyebiliriz. Özellikle Bir Başkadır izlerken kendimizi Nuri Bilge Ceylan filmi izler gibi hissederken, Azizler filminde de kendimizi trajikomik bir hikayenin içinde hissedebiliyoruz.

Taylan Biraderler en son 2009 yılında Vavien ile karşımıza çıkmış, Engin Günaydın, Binnur Kaya, Settar Tanrıöğen ve İlker Aksum’lu oyuncu kadrosuyla tadı damağımızda kalan bir filme imza atmışlardı. Vavien’i Engin Günaydın’ın kaleme aldığını, Bir Başkadır’ı Berkun Oya’nın yazıp, KREK ekibinin mutfağından çıktığını, Masum’da yine KREK ekibi ve Haluk Bilginer’in yer aldığını düşünürsek; Azizler filmi adeta Taylan Biraderler ve KREK ekibinin ortak bir projesi olmuş diyebiliriz.

Özellikle son 10 yıldır daha çok gişe filmlerine maruz kalmamız, dijital platformların hayatımıza girmesi sebebiyle; gişe kaygısından uzak, hikayenin temelde olduğu yapımlara sık bir şekilde rastlamıyorduk. Önce Masum, daha sonra da Bir Başkadır ile bu popüler kültür algısından yavaş yavaş uzaklaşmaya, temelde hikayenin ele alındığı yapımlara değer vermeye başladık. Azizler filmi de; tamamen seyirci kaygısından uzak, kaliteli bir yapım olarak gözümüze çarpıyor.

***Yazının devamı ağır bir şekilde spoiler içermektedir.***

Yapım; kimsenin kendisiyle bağlantı kurmadığı bir ajansta çalışan, ablası ve eniştesiyle yaşayan, denyo* bir yeğene sahip, arada rahat nefes almak için Erbil abisine kalmaya giden, hiçbir zaman yalnız kalamayan Aziz’in hayatına odaklanıyor.

Tüm Karakterler Hayatlarını En Uç Noktalarda Yaşıyorlar!

Aziz uyurken yüksek ses müziğe maruz kalan, uykusunda bile rahat edemeyen kafası dolmuş bir karakter. Aziz’in etrafında yer alan herkes her şeyi en uç noktalarda yaşıyor. Sevgilisinin sürekli kafasını şişirmesini ve hiç susmamasını; günlerce aynı kelimeleri tekrar eden bir karakter olarak görürken, ofiste kendisiyle hiç bağlantı kurmayan Cevdet’i de neredeyse kendisiyle hiç konuşmayarak görüyoruz. Yine aynı şekilde “büyümüş de küçülmüş” olarak adlandırılan çocuk tipi; ailesine kızan, dayısını döven, doktora ebeveyn gibi konuşan bir çocuk olarak karşımıza çıkıyor.

Haluk Bilginer’in canlandırdığı Erbil karakteri ise; yaklaşık 10 yıl önce eşini kaybetmiş, eşinin fotoğrafı ile konuşmayı bir seviye geçip ondan tavsiye alan, yalnız kalmamak için belki de kolyeyi şeker kutusuna saklayan bir karakter. Öner Erkan’ın canlandırdığı Alp karakteri ise; Aziz ile bağlantı kurabilmek, onu kendi hayatına dahil edebilmek için pek çok yol deniyor. Onun için ev satın alıp, sırf o hayatına dahil olsun diye binlerce liralık sahte partiler düzenliyor.

Tüm karakterler tüm duygu ve olayları en uç noktalarda yaşıyor. Büyümüş de küçülmüş olan çocuk da, Alp de, Erbil abi de, Aziz’in sevgilisi Burcu da… Hepsi hayal gücümüzü zorlayan, hayatlarını uç noktalarda yaşayan karakterler. Tüm bu karakterlerin arasında kendimize en yakın hissettiğimiz, hayatımızdan, yalnızlığımızdan bir parça bulduğumuz sadece 1 karakter var: Aziz. Filmin başından ortalarına kadar, kendimizi Aziz’in yaşadığı zorlu hayatın içinde görmeye, kulaklık takıp müzik dinlediğinde Aziz’le birlikte rahatlamaya başlıyoruz. Seyirci olarak adeta Aziz’le birlikte rahat bir nefes alıyoruz.

Ayrıca her karakter kendi yalnızlıklarını gidermek için Aziz’i etraflarında tutuyorlar. Herkesin yalnızlığını gideren Aziz; yalnızlığa itilmiş, konfordan uzak, kendini etrafında hissedemeyen birisi. Yani “Yalnızlık Değil, Rahat Bir Yaşam İsteyen Adam.”

Azizler Klasörü

Filmi izleyen herkes bazı noktaların kafalarında tam oturmadığını dile getirebilirler. Örneğin Alp karakteri Aziz’e aşık mı, insanları ifşa eden bir sapık mı, yoksa onunla arkadaş olmak isteyen ve ona hayran birisi mi? Burada odaklanmamız gereken yer; Alp’in her ne olursa olsun Aziz’le bir araya gelme isteği var. Bu da bunu başarmak için çok fazla yol deneyen bir karakter. Zaten senaryo ekibi de bu ikili ilişkinin adını koymayı tercih etmemiş. Neden net bir yere bağlanmadığının en net cevabı bu olabilir. Alp Aziz’le bağlantı kurmak isteyen takıntılı bir arkadaş da olabilir, evini açtığı insanların görüntülerini internete yükleyen bir sapık da. Zaten film ismini de; Alp’in bilgisayarında yer alan, videoların yer aldığı Azizler klasöründen alıyor.

Bu filmi izleyen bazı kişiler Aziz’i yalnız kalmayı tercih eden bir karakter olarak görebilirler. Ancak tam tersine yalnız kalmayı tercih eden karakterler etrafındaki insanlar. Örneğin ofisteki Cevdet bilerek ve isteyerek Aziz’le bağlantı kurmayıp, yalnızlığı tercih ediyor. Yani git gide yalnızlığa maruz kalan, ondan kaçmaya çalışan karakter Aziz, onu tercih eden değil. Aziz daha çok yalnız kalmak değil, rahat uyanıp uyuyabileceği rahat bir yaşam istiyor.

Filmin Nefes Aldıran Karakteri: Caner

Filmde seyirciye nefes aldıran, belki de en çok dikkat çeken bir karakter var. O da hiç kuşkusuz “Caner.” Ailesine ya da dayısına kızdığında, bir yetişkin gibi hareket ettiğinde, yüzüne kapı kapatıldığında, ekmeği öpüp başına koyduğunda hem bir çocuk yetiştirme eleştirisi görürken, hem de kahkaha atarak, Aziz’in yaşadığı bunalımdan çıkıp rahat bir nefes alıyoruz. Caner’in doktora “kitap mı kaldı, tablet var mı” diye kızması da yeni nesil çocuk yetiştirmeye yönelik yapılmış büyük bir eleştiri.

Filmde yer alan bir diğer eleşiri de; pahalı bir hayat yaşayan, parası olan Alp’in, hiçbir şekilde mutlu olamaması. Paranın mutluluk getirmediği, insanlarla bir arada olabilmenin paradan daha değerli olduğu mesajı bir nebze olsun dikkatimizi çekiyor. Bir araya geldiği insanları bile parayla toparlayabilen bir Alp, müzikleri kestirip herkesin parasını ödediği sahnede büyük bir merak uyandırmıştı. Ancak hikayenin ibresi Alp’e dönmedi, o sadece Aziz’in yalnız kalmasını sağlayan ve Aziz’in Erbil’den evi aldığında nasıl rahat bir hayat yaşayacağını bizlere aktaran iyi bir karakter oldu.

Yıllarca Tadı Damağımızda Kalacak Bir Yapım

Uzun süredir merakla beklediğim bu filmi izlerken büyük bir zevk aldım. Hikayenin bazı bazı yerlerinde kendimi sanki bir dizi izliyormuş gibi hissettim. Hatta “bu proje keşke bir dizi olarak karşımıza çıksaymış” dedim. Karakterlerin hayatlarını daha çok izlemek, efsane oyuncu ve yapım kadrosuna daha çok “maruz” kalmak isterdim. Belki de dizi haliyle hikaye daha uzun sürede bizlere aktarılır ve herkes tarafından daha çok beğenilirdi. Ancak dediğim gibi; Berkun Oya ve Taylan Biraderler bu tarz bir anlatım biçimi tercih edip, bazı olayları bizlerin tamamlamamızı istemişler. Özellikle Masum ve Bir Başkadır’da böyle bir anlatım tercih eden Berkun Oya’nın hikaye sonlarını yine aynı şekilde ele alması şaşırtmadı.

Her karesiyle beğendiğim, uzun yıllar tadı damağımda kalacak bir yapım olmuş. Böyle bir oyuncu kadrosunu izleyebildiğim için de fazlasıyla mutluyum. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

Filmin fragmanı

Ayrıca Ocak ayında Netflix’te yayınlanacak olan dizi ve filmlere de buradan ulaşabilirsiniz. Azizler film incelemesini okuduğunuz için teşekkürler.

Süleyman Dindar
metin yazar, içerik üretir.

Çocukluğu Çalınmış Kadınların Öyküsü: Yün Bebek

önceki yazı

Stand-Up Komedyenlerinin Kaleminden 3 Efsane Yapım

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.