mizahgastesi bardak
Derlemeİnceleme

90’larda Çocukların Televizyon İzlemesinin 5 Sebebi

Özellikle televizyonların evlerde yaygınlaşması ile birlikte yabancı yapımları izlemeye başladık. Böylece hayatımıza diziler ve filmler girdi. Yetmedi izlenme ve kanal sayısı arttıkça, çocuklara özel yapımlarla da tanıştık. “Çocuklar neden televizyon izler?” sorusuna da cevap aradık ve 90’larda çocukların televizyon izlemesinin sebebi olmuş 5 yapımı sizin için derledik.

5-) Heidi

İlk olarak 1976 yılında TRT’de tanışmıştık Heidi ile. Alplerde dedesi ve en yakın arkadaşı Peter ile olan maceralarını konu alan bu çizgi film unutulmazlarımız arasında 5.inci sırada. Ayrıca Türkçedeki “haydi” kelimesine ses olarak benzemesiyle birçok skeçte espri unsuru olmuştur.

4-) Susam Sokağı

Geldik efsaneler efsanesi bir başka yapıma. Seksenlerin sonu doksanların başında TRT’de sadece iki sezon izleyebildik. Onu izleyerek büyüyen şu an izlediği yaşta çocukları var ve şu an tekrar yayınlansa bu sefer çocuklarıyla tekrar izleyecek bir kitlesi hâlâ mevcut. Büyüklerin o zaman içi rahattı çünkü bizim; Edi ile Büdü, Minik Kuş, Kırpık, Kurbağacık, Kurabiye Canavarı ve Açıkgöz’ü vardı ve sizleri asla unutmadık çocuklar! Hepsi bize çok güzel şeyler öğretti. Paylaşmayı, dostluğu, yardım severliliği.. Neyse ağlamıyorum gözüme anılar kaçtı :’(

3-) Voltran

Bu diziyi izleyemeyen nesil Power Rangers ile yetinmiş olabilir ancak izleyen nesil için ‘Power Rangers ne ya?’ dedirten yapımda şimdi sıra. 1980’lerde ABD’de yayınlanan birkaç sene sonra da ülkemizde yayınlanan çizgi dizi. Konusu ise; 5 farklı renkte olan robot birleşip Voltran’ı oluşturuyor ve kötülüğe karşı savaşıyordu. Zamanında oyuncak yüzüklerini alır arkadaşlarla kendi Voltran’ımızı oluştururduk.

2-) Pokemon

Hâlâ yaradır içimizde doyamadan yayından kaldırılması. Kaldırılması ile alakalı birçok farklı şehir efsanesi olsa da büyük küçük demeden Pokemon’u izledik. Ash Ketchum ve biricik poketopa sığmayan Pikachu’sunun maceralarına eşlik ettik ve eşlik etmekle kalmayıp cipslerden tasolar topladık. Taso toplamak yetmedi, mahalle içi ve mahalleler arası taso turnuvaları yaptık. Üttüğümüz en güzel tasoyu da mahallenin hoşlandığımız kızına armağan ettik. Sonradan bizimle beraber büyüyen Pokemon, bir oyunla dünyaya ikinci kez yayıldı ve ardından yayınlanan “filmle vizyonda patlama yaptı” diyebiliriz.

1-) He-Man

Geldik efsaneler efsanesi, kahramanlar kahramanı, yüceler yücesi He-Man’e! Yayınlandığı dönem tüm çocukları ekrana kilitleyen, iskeletor ile girdiği mücadelelerde her daim kazanan efsanemiz sayesinde sokaklarımız bir dönem ‘Gölgelerin gücü adına! Güç bende artık!’ sloganlarıyla inledi. 90’larda çocukların hem televizyon izlemesinin hem de kendilerini süper kahraman sanmasının sebebi olan bu çizgi dizi içimizdeki kahramanı çıkarmıştır.

Berk Şahingöz
İnceleme Yazar / Mıttar Adayı

Netflix’in Yeni Dizisi “Fatma” İçin Geri Sayım Başladı!

önceki yazı

Çağının Ötesinde Yazan Oğuz Atay’ın En İyi 5 Eseri

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.