mizahgastesi bardak
İnceleme

Auteur Bir Yönetmen: Onur Ünlü

Kitapseverlerin Ah Muhsin Ünlü olarak tanıdığı Onur Ünlü’yü, televizyonun ve sinemanın en çok aç olduğu absürt yapımlar konusunda bizi doyuran yönetmen kimliğiyle inceleyeceğiz. Onur Ünlü; İtirazım Var, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Polis, Güneşin Oğlu ve Beş Şehir gibi filmlerde imzası olan auteur yönetmenlerden birisidir. Onun imzası absürtlüktür. Hatta daha önce derlediğimiz Onur Ünlü filmlerini de buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Beğendiğimiz ve keyifle şahit olduğumuz bir kariyere sahip olan Onur Ünlü, yönetmenlik haricinde şair, yazar, oyuncu, komedyen, senarist, müzisyen ve Kocaelispor taraftarı kimliklerine de sahiptir.

Onur Ünlü’nün Absürt Komedi Açıklaması

Leyla The Band

Ülkemizde akıllıca “saçma” şeklinde çevrildiğini düşünen Onur Ünlü, bu komedinin dramdan doğan bir komedi olduğunu savunuyor. Dramın; başı, ortası ve sonu olan bir yapı olarak değerlendirdiğimizde bu dramatik kodun kırıldığı durumlarda komedinin doğuşu gerçekleşiyor. Bu kırılmanın nadiren farklı bir kod olarak oluşmasını da görebiliyoruz, Leyla ile Mecnun’da olduğu gibi. Çaresizken sığınılan bu absürt yaklaşımın dünyadaki yalnızlığımıza bir ironi oluşturarak tutunma çabasını temsil ettiğini düşündüğünü de söyleyebiliriz.

Onur Ünlü Filmlerini Unutulmaz Yapan Faktör

Sen Aydınlatırsın Geceyi

Vizyonda rekorlar kırmamasına rağmen onun filmlerini bu kadar çok içimize işlemesinin birçok nedeni var. Başlıca nedeni ise; bulunduğu sosyoekonomik durumlardan değil de insan olmanın getirdiği dertlerden besleniyor olmasıdır. Bir zamana sabit kalan filmlerin dönemsellik çerçevesinde tarihe tutulan bir not gibi kalmasının aksine; insan olmanın, bu dünyada var olmamızın bile getirdiği dertler mıh gibi akıllara çakılır. Burada aklımıza gelen ilk örnek ise Sen Aydınlatırsın Geceyi filminde Ali Atay’ın “Hiç olmasaydık ya biz…” diyerek devam ettiği sahnedir.

Onur Ünlü’nün Sinema Seyircisiyle İlişkisi

İtirazım Var (Milli Cinayetler Koleksiyonu’nun 3. Filmi)

Alışılagelmişin çok fazla dışında kalan yapımlarla öne çıkan Onur Ünlü, bu absürt yapımlar için fazladan bir çaba vermiyor. Onur Ünlü yapıyor ve biz absürt bir yapım izlemiş oluyoruz. Seyircilerinin sürekli tek taraflı olduğunu ise net bir şekilde görebiliyoruz. Onur Ünlü, ya sevilen ya da nefret edilen bir yönetmen. Seyircilerine bazen filmden keyif almaları için ipuçlarıyla yardım eden Onur Ünlü, bazen de seyircinin kafasının karışmasına neden olan detaylarla da karşımıza çıkabiliyor. Onur Ünlü endüstriye değil; sanata, komediye, geleceğe, kendine ve vicdanına fayda sağlıyor. Milli Cinayetler Koleksiyonu’nun da tamamlanmasını beklerken yazımızı Onur Ünlü’nün şu cümleleriyle sonlandırıyoruz: “Absürt dediğiniz şey bizim doğamıza uygun bir şeydir. Çünkü dünyada olmak kendi başına saçmadır. Burada olmamızın geçerli, rasyonel hiçbir sebebi yok.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Ahmet Arslan’dan İzlenmesi Gereken Film Önerileri

önceki yazı

Christopher Nolan İmzalı “Tenet” Bir Kez Daha Ertelendi

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.