Bugün sizlere en yüksek bütçeye sahip, ‘ben bu paraya fabrika kurarım’ dedirten yerli yapımları derleyeceğiz. Yabancı yapımlarda, bizim bahsedeceğimiz rakamların katlarca fazlası olmasına rağmen ülkemizde en yüksek bütçeye sahip yapımları sizler için listeledik.
New York’ta Beş Minare
New York’ta Beş Minare; Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği 2010 yapımı filmdir. Adını Bitlis’te Beş Minare türküsünden alan film; İstanbul, Bitlis, New York üçgeni içinde geçmektedir. Siyasi birçok göndermeyi içinde bulunduran filmin bütçesi ise 12 milyon dolardır. Başrollerinde; Haluk Bilginer, Mustafa Sandal, Mahsun Kırmızıgül, Gina Gershon, Robert Patrcik gibi isimlerin bulunduğu filmin yapımcısı ise Murat Tokat’tır.
Kurtlar Vadisi: Irak
Kurtlar Vadisi; Şüphesiz her yerli yapım tüketen izleyicinin, en az bir kere izlediği yapım. 300 üzerinde bölüm, 4 adet sinema filmi ile sinema ve dizi sektöründe adını epeyce duyurmuştur. Bu yazımızda ki konusu ise; bütçesi. Kurtlar Vadisi Irak, 2006 yılında vizyona girdi ve 14 milyon dolarlık bir bütçeye sahiptir. Yapımcılığını Pana Film’in yaptığı film, 4 milyonun üstünde seyirci tarafından izlenmiştir. Yönetmenliğini Serdar Akar’ın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise; Necati Şaşmaz, Gürkan Uygun, Kenan Çoban, Billy Zane, Bergüzar Korel gibi isimler yer alıyor.
Fetih 1453
Fetih 1453; Faruk Aksoy’un yapımcılığını yaptığı; Devrim Evin, Cengiz Coşkun, Dilek Serbest, İbrahim Çelikkol gibi oyuncuları bünyesinde bulunduran yapım; İstanbul’un Fethi’ni konu almış ve Ulubatlı Hasan’ın hayat hikayesi çerçevesinde kurgulanmıştır. Çekimleri 3 yılı aşkın sürede tamamlanan filmde, savaş sahnelerinde deneyimli figüran bulunamadığı için Genelkurmay Başkanlığı’na başvurulmuş ve gerçek askerler oynatılmıştır. 6binin üstünde özel parça tasarlanan yapım 18,2 milyon dolarlık bir bütçeye sahiptir. Filmin bütçesiyle ilgili açıklama yapan Faruk Aksoy; Recep İvedik’ten kazandığım paraları adeta bu filme harcadım demiştir. Filmin senaryosunu yazan Atilla Engin ve İrfan Saruhan’a; Prof. Dr. Feridun Emecen, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Doç. Dr. Gülgün Köroğlu yardımlarda bulunmuştur.
Son Mektup
Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında vizyona giren film, 7 yıllık bir prodüksiyonun ardından yayınlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı döneminde kullanılan 4 uçağın birebir yeniden inşa edilmesini sağlayan filme, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 750 bin lira destek sağlanmıştır. 13 ayın üzerinde çekimleri tamamlanan filmin başrollerini ise; Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Hüseyin Avni Danyal, Bülent Şakrak paylaşıyor. Filmin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı Özhan Eren, film hakkında; 2 yıl kadar sadece senaryosu sürdü demiştir. Aynı zamanda filmi 20 milyon TL‘ye çektiğini belirten Özhan Eren; ”bunlar o günleri anlatmak için denize 3, 4 damla su dökmek gibidir, daha fazla emek harcayıp daha iyi yapımlar çıkartacağız” demiştir.
Filmlerdeki bütçe arttıkça, kalitenin de artması bir gerçek. Sinemada, özellikle yerli sinemada prodüksiyonlu işler görmek bizleri mutlu ediyor. Yabancı yapımlarda, bizlerin bahsettiği rakamların milyonlarca fazlası olmasına rağmen, bizce yerli yapımlarda, onlara göre daha az bütçe ile daha iyi işler çıktığını belirtmek istiyoruz. Sizler de filmlerimiz hakkındaki görüşlerinizi, yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Yorumlar