Suçsuz yere yapılan işkenceler, idamlar ve daha birçoğu yüzünden milyonlarca insanın hayatı, hayalleri tuzla buz olmuştur. Geçen bu zaman içinde Türkiye büyük yaralar almıştır. Bizde bu karanlık tarihe ışık tutmak, az da olsa sizi o tarihe götürmek için darbeleri beyaz perdeye taşıyan filmleri derledik. İyi seyirler.
5. Hükümet Kadın (2013)
Midyat’ta yaşayan, okuma yazması bile olmayan Xate, 8 çocuk annesidir. Onu Midyat’ta diğer kadınlardan ayıran tek özellik kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıdır. Bir gün kocası ölür ve ilginç bir şekilde Xate kendini başkanlık koltuğunda bulur. Ne kadar iyi bir ev hanımıysa, başkanlıkta da o kadar iyidir. Her türlü problemleri kendi yöntemleriyle çözmesini bilir. Kısa zamanda herkes tarafından takdir toplayan Xate, “hükümet” kadın olmayı başarır. Xate’nin tek isteği Midyat’ın en önemli sorunlarından biri olan su sorununu çözmektir. Merkezden Midyat’a su getirmek için canla başla çalışır. Tam amacına ulaşacakken 27 Mayıs sabahı darbe olduğunu öğrenir ve her şey öylece ortada kalakalır. Sermiyan Midyat’ın yazıp yönettiği komedi filminde hem Güneydoğu’nun ilk kadın belediye başkanının hikayesi anlatılırken hem de 60 darbesine vurgu yapılarak beyaz perdeye aktarılmıştır.
4. Babam ve Oğlum (2005)
Sadık, gazeticilik okumak için Ege’deki ailesinden ayrılır. Siyasi suçlardan ötürü ağır işkencelere maruz kalan Sadık, yıllar sonra İstanbul’daki bütün hayatını bırakıp küçük oğlu Deniz ile ailesinin yanına geri döner. Babasıyla araları iyi olmayan Sadık’ın araları kolay kolay düzelecek cinsten değildir. Ailesi geri dönmesine hem şaşkın hem de çok mutludur, ta ki neden geldiğini öğrenene kadar. 12 Eylül darbesinin arka planda aktarıldığı ve yıkılan hayatları dramatize bir şekilde anlatılan filmin senaryosu Çağan Irmak’a aittir.
3. Bu Son Olsun (2012)
Yaşar, Apo, Kovboy Ali, Cevat ve Ertuğrul sokaklarda yaşayan beş yakın arkadaştır. Bu beş arkadaşın tek gayesi karınlarını doyurmaktır. Hayatı günübirlik yaşayan beşli, zamanın politikasının fırtınalı olduğu zamanlarda bile bir şekilde kendilerine pay çıkarmayı bilirler. 12 Eylül 1980 sabahına uyanan bu beş evsiz arkadaş sokağa çıkma yasağıyla karşılaşırlar. Ancak onların evi yine sokaklardır. Yaşanan birkaç yanlışlıktan ötürü kendilerini cezaevinde bulurlar ve asıl hikaye burada başlar. Zamanın o korkunç dönemlerini komedi ve dramla harmanlayan bu filmde kâh ağlayıp kâh güleceksiniz.
2. Gülün Bittiği Yer (1999)
12 Eylül’ün en karanlık darbe dönemini anlatan, işkencelere maruz kalan bir gencin hikayesi… Gözaltına alınıp günlerce işkence edilen sonra masum olduğu anlaşılınca serbest bırakılan bir gencin dramı… Genç, serbest bırakıldıktan sonra trenle kasabasına dönmektedir. İşkenceler sırasında kendini kaybettiğini hatta erkekliğinin de elinden alındığını sanıyor. Bu yüzden nişanlısına dönmekten korkuyor. Yolculuk esnasında nişanlısıyla tanışmasından gözaltına alınmasına kadar olan süreç işleniyor. Film yayınlandıktan sonra daha haftasını doldurmadan sansürlenip toplatılmıştır. Filmin müziğini ise bizzat Haluk Bilginer yapmıştır.
1. Eve Dönüş (2006)
Mustafa fabrika işçisidir. Sağ-sol siyaseti yapmayan sendikaya bile arkadaşlarının zoruyla kayıt olan kendi halinde bir vatandaştır. Televizyon taksitini ödeyebilmek için karısıyla geceli gündüzlü çalışırlar. Bir sabah bakkala giderken askerler tarafından durdurulur ve darbe olduğunu öğrenir. Eve gelir ve karısına olan biteni anlatır. Ev sahipleri Mustafa’nın evden çıkmasını istemektedir. Bununla ilgili birçok kez sorun yaşamışlardır. Onları evden çıkarabilmek için Mustafa’yı terörist diye ihbar eder. Mustafa daha ne olduğunu bile anlamadan işkencelere maruz kalır. Suçu terörist başı Şehmuz olmasıdır. Her ne kadar ben Şehmuz değilim ben Mustafa’yım dese de buna kimseyi inandıramaz. En sonunda işkencelere dayanamayıp kabul eder. Onunla birlikte işkence görmekte olan Hoca isminde asıl mesleği öğretmenlik olan bir adam daha vardır. Mustafa’ya bir adres verir. “Benim öldüğümü aileme haber ver.” der. İşkencelere dayanamayan Hoca ölür. Mustafa da 22 günün sonun da suçsuz olduğu anlaşılarak serbest bırakılır. Ama hayat Mustafa için asla eskisi gibi değildir. Aralıksız işkencelere maruz kalan, olmadığı biri olmakla suçlanan Mustafa’nın hikayesi 80 darbesinin en belirgin örneklerinden biri olarak beyaz perdeye yansıtılmıştır.
Yorumlar