Sinemanın birçok önemli yapıtının edebiyat uyarlamaları arasından çıkması pek şaşırtıcı olmasa gerek. Kitleler tarafından beğenilmiş olan bir eseri uyarlamak, eğer film aşamasında bir “kazaya” uğramazsa, başarısı biraz daha garanti bir tercih.
Edebiyat uyarlamaları bizim sinemamız içinde de çok önemli yer tutuyor. Toplumsal gerçekçi bir bakış açısıyla işlenen bir çok filmimizin önemli yazarlarımızın eserlerinden uyarlanmış olmasının yanında, komediden tarihi yapımlara kadar bir çok filmimiz de başarılarını öncüleri olan kitaplara borçlular.
Üç Tekerlekli Bisiklet (1962)
Orhan Kemal’in Kaçak adlı eserinden Vedat Türkali’nin Hüsamettin Gönenli takma ismiyle senaryolaştırdığı film Ömer Lütfi Akad ve Memduh Ün tarafından yönetilmiştir. Cinayet suçuyla aranan kaçak bir adamın yaralı bir şekilde; tek çocuğuyla yalnız yaşayan bir kadının evine sığınmasını konu alan filmde; Ayhan Işık ile beraber baş rolü paylaşan Sezer Sezin, İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştür.
Anayurt Oteli (1986)
Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan’ın aynı adlı eserinden Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılarak sinemaya aktarılmıştır. 1986 yapımı olan filmin başrollerinde Macit Koper, Şahika Tekand, Orhan Çağman ve Serra Yılmaz gibi isimler yer alıyor. 80 darbesi sonrası siyasal toplumcu sinema tarzında eser üretmek ve yayınlatmak çok zor olduğu için; toplumsal gerçekçi eserlerin yerini “bireyi” anlatan edebiyat uyarlamaları almıştır. Anayurt Oteli filmi bu akımın öncülerinden ve en önemli temsilcilerindendir.
Ağır Roman (1996)
Metin Kaçan’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmeni Mustafa Altıoklar’dır. Hikaye 70’li yıllarda, İstanbul’da, yoğun olarak Roman vatandaşların yaşadığı bir mahalle olan Kolera Mahallesi’nde geçer. Filmde mahallenin taze bitirimi olan Salih’in (Okan Bayülgen) çevresinde gelişen olaylar anlatılıyor.
Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011)
Barış Bıçakçı’nın romanından uyarlanan bu filmde aslında kafası fazlayıla karışık erkek profilini izliyoruz. İki erkeğe kız kardeşini emanet edip Almanya’ya dönen bir adam. O adam gittikten sonra evde yaşamaya çalışan ve aslında birbirini tanımayan üç kişi. Anne ve babasını kaybetmiş bir kız ve onunla iletişim kurmaya çalışan iki erkek. Bir yerden sonra ise üçlü arasında enteresan bir ilişki başlayacaktır.
Gölgesizler (2009)
Edebiyat Uyarlaması Türk Filmleri, Hasan Ali Toptaş’ın aynı isimli eserinden uyarlandı film. Homojen bir yapıya sahip olan hikayede tamı tamına 22 ayrı karakter bulunuyor. Yan rolde gibi görünen ana karakterler, bir görünüp bir kaybolan karakterler ve nicesi. Ağırlıklı olarak kadrosu tiyatro oyuncularından oluşan filmi mutlaka izlenecekler listenize eklemelisiniz.
Cingöz Recai (ilk Film 1954)
Peyami Safa’nın “Server Bedi” adıyla, Arsen Lüpen’den esinlenerek yazdığı hırsız karakterin maceralarını anlatan bir filmdir. Cingöz Recai’yi yakalamaya çalışan polis müfettişi Mehmet Rıza ile Sherlock Holmes izleri de taşıyan serinin ana kahramanı olan Cingöz Recai; kurnaz, cesur, soğukkanlı, zarif ve kibar bir serseridir. Cingöz Recai emek harcayarak para kazanan kimseden çalmaz, haksız yolla servet sahibi olmuş kimselerden hile ile para çalar, elde ettiklerini muhtaçlara dağıtır. Kitaplar genelde gereksiz bilgi içermeyip direkt olarak senaryoya yöneliktir. Bu özellik kitapları eşsiz kılar ve okuyucular tüm seriyi okumadan kitabı bırakmakta zorlanır.
Yorumlar