mizahgastesi bardak
Derleme

Efsanelerin Rol Aldığı Mitoloji Filmleri

Geçmişin dinleri bugün mitoloji kavramıyla karşımıza çıkıyor. Gerçeküstü öykülerle insanları hayrete düşüren mitolojiler sinema izleyicileri için de güçlü bir konu olarak dikkat çekiyor. Biz de inançların evrimini göz önüne seren mitoloji unsurlarının yer aldığı filmleri sizin için derledik.

Titanların Savaşı

Yunan mitolojisi oldukça yaygın bir bilinirliğe sahiptir. Tanrıların kendi aralarındaki savaş büyür ve artık bir kaos hâkimdir. Baş kahramanımız ise yarı Tanrı, yarı insandır. Tanrıların hem titanlar hem de diğer tanrılarla olan savaşı en çok da Hades’i sevindirir. Savaş Tanrısı Hades, daha önce Selena’dan da aşina olduğumuz tam bir kötülük timsalidir. Antik Yunan’dan efsane savaş sahnelerine imza atılan filmin devamı olarak Titanların Öfkesi de oldukça dikkat çekti.

Mumya

İlk olarak 1999’da çıkmış film Mısır mitolojisini inceliyor. Özellikle köpeklerin ve yılanların ön planda olduğu mitoloji, The Rock’ın yapımcı olarak yer alacağı Akrep Kral karakterini de barındırıyor. Özellikle bulmacalarda yer alan Eski Mısır’da Güneş Tanrısı Ra da oldukça popülerdir. Mumya serisi, bu mitolojinin kökenini günümüzden bakış açısıyla ele almıştır.

İlahların Aşkı (Ondine)

Bir masal akıcılığına sahip filmde Yunan mitolojisindeki Poseidon’un ya da Roma mitolojisindeki Nüptün’ün kızı olarak tasvir edilen Ondine’e yer veriliyor. İrlandalı bir balıkçının ağlarına bir gün bir kadın takılıyor. Balıkçının kızı o kadının büyülü güçleri olduğunu söylüyor ve çok geçmeden bunun doğruluğu da görülüyor. İmkansız bir aşk için beslenen tüm umutları simgeleyen balıkçıyla kadının ilişkisi sinemada harika bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor.

Thor

Marvel’ın İskandinav mitolojisinden çıkıp gelen tanrısı Thor, başta Hulk’ı yenebilecek bir süper kahraman oluşturmak için ele alınmıştır. Bu nedenle Marvel’ın en güçlü kahramanlarından biri olması da şaşırtıcı değil çünkü adam tanrı. Yıldırım Tanrısı olarak bilinen Thor, bu göreve ilelebet layık olduğunu da ispatlamıştır.

Pan’in Labirenti

Filmin orijinal adı El Laberinto del Fauno iken bu isimdeki Fauno ise Roma mitolojisinde Faun ve Yunan mitolojisinde Satir adlı bir varlığı simgeliyor. Filmde aynı zamanda İskandinav mitolojisindeki Krampus gibi sembollere de yer verilmiştir. Faşizme bir tokat vuran film, gözündeki perdesi açılan bir çocuğun doğaüstü bir hayata geçişiyle anlatmak istediklerini dile getiriyor. Bir çeşit distopyaya hizmet eden film hem mitoloji açısından hem de sinema açısından müthiş bir derinliğe sahip.

Tarkan

Sezgin Burak’ın ismini, Türk kanı taşıyan kahraman manasına gelmesi nedeniyle Tarkan koyduğu kahramanımızın isminin bir diğer anlamı da seçilmiş kişi’dir. Tarkan’ın babası Altar (tapınak) ve annesi ise Tuba Hatun (cennet ağacı)’dır. Tarkan’ı büyüten kurtlar da Türk mitolojisinde kutsal sayılan canlılardır. Aynı zamanda mağara unsuru da Göktürk devletinin kabul ettiği devlet mitolojisinde yer alır. Dolayısıyla çizgi roman uyarlaması filmimiz aslında Türk mitolojisinden de ibarelere yer veriyor.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Hakikat: Şeyh Bedreddin Filminden Fragman Yayınlandı

önceki yazı

Hem Herkes, Hem de Hiç Kimse: Meryem

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.