mizahgastesi bardak
Derleme

Her Döneme Damga Vuran 5 Dönem Komedisi

Dönem filmleri bir yandan bizi geçmişe götürüp geçmiş tarihten bize nostalji yaşatırken, bir yandan da o tarihi enfes bir kurguyla beyaz perdede izlememize neden oluyor. Özellikle televizyonda dönem dizileri şahlanmış gidiyorken biz de yarattığı dönem komedisi ile bizi hem dönemler arası yolculuğa çıkartan hem de kahkahalar attıran 5 filmi sizin için derledik.

Kahpe Bizans

Kahpe Bizans, Yeşilçam dönem komedisi filmi

2000 yapımı filmin yönetmenliğini yapan Gani Müjde aynı zamanda Kemal Kenan Ergen ve Fatih Solmaz’la senaryo ekibinde de yer almıştır. Bir dönem komedisi olmasının yanı sıra bir dönem filminin parodisi olma özelliğini de taşıyan film, vizyona girdiğinde adeta damga vurdu. Hem konusu, hem ismi, hem de birbirinden kaliteli oyuncuları oldukça dikkat çekiciydi. Yeşilçam döneminde çıkan kahramanlık filmlerine farklı bir bakış açısı sunan filmde Sümer Tilmaç, Mehmet Ali Erbil ve tam 3 karakterle Cem Davran yer aldı. Hatta 2016 yılında farklı bir devam filmiyle yeniden gündeme gelen film, isim krizinden sonra Kahpe Bizans 2 değil de Bizans Oyunları (Geym of Bizans) ismiyle vizyonda yerini aldı. Aynı zamanda filmin yapımcılarından birinin de Yeşilçam’a damga vuran Ertem Eğilmez’in Türk sinemasına yadigarı olan Ferdi Eğilmez olması da duygulandıran bir detaydı.

Zaman Makinesi 1973

Zaman Makinesi 1973, 1973 dönem komedisi

Senaryosunu Kemal Kenan Ergen’in yaptığı filmin yönetmen koltuğunda Aram Gülyüz oturdu. Pek klişe olan zamanda yolculuk filmlerine toprağımızdan dozunda dram ve dozunda komedi görüyoruz bu filmde. Bir yandan filmin 1973 yılındaki sağ-sol çatışmasına, hippiliğe, doğallık ve samimiyete yaptığı vurgu da bir o kadar yerindeydi. Aynı zamanda Sezen Aksu’nun da her dönemin sanatçısı olduğunu filmin bir sahnesinde görebilirsiniz. Başrollerde Gürgen Öz ve Seda Bakan’ın bulunduğu filmde aynı zamanda Zihni Göktay gibi bir usta oyuncu da yer alıyor.

7 Kocalı Hürmüz

7 Kocalı Hürmüz, 19. yüzyıl sonuna ait dönem komedisi

Gürsel Korat’ın senaryosunu yazdığı 2009 yapımı filmin yönetmenliğini ise Ezel Akay üstlendi. Sadık Şendil’in aynı isimli tiyatro oyunuyla edebiyatımıza kazandırılmış bu efsane hikaye 1800’lü yılların sonlarına ait. Filmde yer alan bazı isimler: Nurgül Yeşilçay, Erkan Can, Haluk Bilginer, Müjdat Gezen, Cengiz Küçükayvaz. Filmde yer alan oyuncuların kariyerlerini ve kalitelerini yazacak kadar karakter, Twitter bir kenarda dursun, hiçbir platforma sığmaz. Film de bu hikaye kadar efsane oyuncularla ve efsane bir yönetmenle sinemamıza aktarıldı. Hem kültürümüz, hem edebiyatımız hem de komedimiz için önemli bir yere sahip olan bu eser daha önce 1971’de de Atıf Yılmaz yönetmenliğinde sinemamıza girmişti.

Müthiş Bir Film

Kenarda köşede unutulmuş filmlerden biri olmasına rağmen dönem komedisi olarak iyi bir örnek teşkil ediyor. Yeşilçam döneminde film çekmeye çalışan iki arkadaşın hikayesinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini ise özellikle reklam ve klip projeleriyle adından çokça söz ettiren Emir Khalilzadeh üstlendi. Senaryoda ise Emir’e Serkan Dağlı eşlik etti. Hem Yeşilçam ezgileriyle bizi duygulandıran hem de komedisiyle hayran bırakan filmin başrollerinde Gürgen Öz ve Murat Eken yer aldı. Aynı zamanda Serkan Dağlı’nın da yer aldığı oyuncu kadrosunda Füsun Demirel, Şahika Koldemir ve Gaye Gürsel gibi isimler de vardı.

Osmanlı Cumhuriyeti

Osmanlı Cumhuriyeti

Osmanlı tarihi gibi toplumca hassas karşılanan bir konuya hem komediyi hem de günümüz şartlarını entegre etmek kolay bir şey değil. Aslında bu film göründüğünden daha derin öğeler barındırıyor. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin başına gelmeseydi oluşacak olan dramatik geleceği ele alıyor. Aslında film paralel evrende gerçekleşebilecek bir günümüz tarihinde geçiyor. Yani dönem desek tam bir dönemi yansıtmıyor, komedi desek komedi etrafında dönen bir hikaye yok. Bunların yanında çerçeveye uzaktan bakıldığında görülen şey bir dönem komedisi yapısını andırıyor. Derine indiğinizde ise alternatif bir günümüz takvimine bakıp duygulanabilirsiniz. Gani Müjde’nin kaleminin sağlamlığını gösteren en iyi film olmaya adaydır bu film. Türk sinemasında birçok şeyi yapabilen nadir filmlerden biri olan Osmanlı Cumhuriyeti’ni şiddetle öneriyoruz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Aşılması Zor Film: Nuh Tepesi

önceki yazı

Dizilere Hayat Veren Gülseren Budayıcıoğlu’nun Kaleminden Çıkan Kitaplar

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.