Wes Anderson, kendine has sinematografisi ve senaryolarıyla sinema dünyasında sağlam bir yer edinmiştir.
Renkli, pastel mekanları, simetrik kadrajları ve birbirinden ilginç karakterleriyle, bir çizgi roman izliyormuş hissi yaratan Wes Anderson filmleri, izleyicisini keyiflendirirken hayata dair güzel mesajları da ustaca fısıldıyor. Genellikle epik bir düzlemde giden filmlerin çoğu tıpkı bir roman gibi birbirleriyle bağlantılı bölümlerden oluşuyor. Birçok filminde, Hitchcook gibi usta yönetmenlere selam vererek, kültleşmiş filmlerin bazı sahnelerini kendi anlatısıyla baştan çekiyor demek yanlış olmaz. Aile, sevgi, bağlılık gibi kavramları bazen normları yıkarak, kendine has mizahı ve tarzıyla seyirciye sunan Wes Anderson, sinema tarihine kattığı her filminde imzasını okunabilir hale getiriyor. Bu zor zamanlarda, sizleri hem stresten uzaklaştıracak hem de yaşama dair anlamları bir kere daha hatırlamanızı sağlayacak 5 Wes Anderson filmini sizler için derledik.
5)RUSHMORE/ ÇILGIN LİSELİLER
Wes Anderson’ın, senaryosunu yakın dostu Owen Wilson ile beraber kaleme aldığı 1998 yapımı film, Anderson’ın kendi hayatından izleri de en çok barındıran filmidir. Filmde; Max Fischer Rushmore Akademisinde okuyan ve akademik anlamda başarısız bir öğrencidir. Herman Blume ile tanışması iki karakter için de değişimlere yol açacaktır. Okul hayatının klişelerle dolu anlatısını kendine özgü tarzıyla yıkan “Rushmore” hem nostaljik hem eğlenceli anlatısıyla, seyircisine keyifli bir film sunuyor.
4)YÜKSELEN AY KRALLIĞI /MOONRISE KINGDOM
Yönetmenin, senaryosunu Roman Coppola ile kaleme aldığı film 2012 tarihinde vizyona girmiştir. Film; bir masal dünyasını anımsatan kasabada, kaybolduğu düşünülen iki çocuğun hikayesini, masalsı fakat gerçeğe sıkıca bağlı bir dille aktarıyor. İki küçük çocuğun büyüklüğün yaşla ilgili olmadığını gösterdiği bir Wes Anderson filmi olan Yükselen Ay Krallığı nostaljiyi, pastel renkleri ve karakterleriyle, beyazperdeye başarılı bir şekilde aktarıyor.
3)TENENBAUM AİLESİ /THE ROYAL TENENBAUM
Filmde; Ailesinden yıllarca uzak kalarak, sevgisini ve ilgisini göstermeyen bir babanın son günlerinde, geçen yılları telafi etmek istemesi anlatılmaktadır. Film Anderson’ın diğer filmleri gibi pastel tonların hakim olduğu evler ve dekorlarla, renkli karakterleriyle, izleyicisine bir seyir zevki sunuyor. Epizotlara ayrılarak anlatılan hikaye, dram ile komediyi harmanlayarak birçok güldürü öğesi barındırıyor.
2)KÖPEK ADASI / ISLE OF DOG
Wes Anderson’ın, usta yönetmen Miyazaki’den esinlenerek yapımını üstlendiği, stop motion animasyon filmi; “Köpek Adası” 2018 yılında vizyona girmiştir. Yönetmenin siyasal ve ideolojik göndermelerle beraber sinematografisini de çok güzel yansıttığı, distopik animasyon filmin, seslendirme kadrosunda birbirinden ünlü isimler yer alıyor. Filmde; Japonya’da köpeklerde başlayan bir salgın hastalık sebebiyle tüm köpeklerin, çöplerin toplanıp atıldığı bir adaya gönderilmesi işlenir. Bu salgın hastalığı, aslında amaçları için paravan olarak kullanan otorite tüm köpekleri çöp adasına gönderip ölüme terk eder. Köpeklerin hayatta kalma mücadelesi, kendi köpeğini bulmak için adaya gelen Atari isimli bir çocukla beraber çok güzel bir maceraya dönüşecektir.
1)BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ/ THE GRAND BUDAPEST HOTEL
Wes Anderson’ ın senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı ABD-Almanya ortak yapımı film 2014 ‘te vizyona girmiştir. Ünlü yazar Stefan Zweıg‘ in hikayelerinden de esintiler taşıyan film 3 Oscar, Altın Küre dahil birçok önemli ödül kazanmıştır. Filmde; hayali bir ülke olan Zubrowka’da 1920’li senelerde, Büyük Budapeşte Oteli’nde çalışan Mösyö Gustav ve Zero Mustafa‘nın başından geçen hikayeleri anlatıyor. Filmde kullanılan simetrik kadrajlar, pastel renkler ve eğlenceli karakterler, seyirciye görsel bir şölen sunmanın yanı sıra, hikayesi ve onu anlatış biçimiyle izleyicisinin yüzünde bir tebessüm bırakıyor.
Yorumlar