Aslında bu derlemenin başlığı “Guinness Rekorlar Kitabı’na Girmiş Olsaydı Daha Rahat Bulabileceğimiz Sinemanın Enleri” olmalıydı. Yine de “en” en’dir. Tabii resmi bir onaylama olmadığı için ufak hatalar olabilir yorumlarda siz de bildiklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Lafı uzatmadan derlememize geçelim.
En Uzun Film Serisi: Wong Fei Hung (89)
Daha kısa süren diziler var. Aklımıza ilk gelen Hızlı ve Öfkeli gibi seriler de olsa, yeni fikirlere kapalı bir sinema dönemi geçmiş olacak ki 30 filmi geçen seriler çekilmiş. Tabii ki bu eften püften filmi size yutturmakla kalmamak için bilinen filmlere de değinelim. Power Rangers’ın büyük babası olarak bilinen Super Sentai serisinde 47 film görürken yine yakında yeniden sinemada göreceğimiz Godzilla karakterini de 30 devam filmi çekilmiş. Sesli sinema döneminde de Tarzan serisine ait 29 film görebiliyoruz.
Bir Filmde En Çok Karakter Canlandıran Oyuncu: Cate Blanchett (Manifesto)
Yerli filmlerde Cem Yılmaz ve Gülse Birsel yapımlarında şahit olduğumuz durum aslında Dünya sinemasında da sıkça görülüyor. Hatta bunun hakkında bir inceleme de yapmıştık. O yazımızı da buradan okuyabilirsiniz. Konuya dönecek olursak Manifesto filminde Cate senaryoyu çok beğenmiş olacak ki biraz daha zorlasa tek kişilik bir gösteriye çevirecekmiş. Bu filmde 13 karaktere hayat veren Cate’in başarısını övdükten sonra bu konuda başka bir ismin de ünlü komedyen Eddie Murphy olduğunu söyleyebiliriz. Murphy hemen hemen her filminde birçok karaktere hayat verip maaşını katlamayı bilmiştir.
En Kalabalık Film Sahnesi: Ghandi (300.000)
Şimdiki filmlerde kalabalık sahneler için “kopyala-yapıştır” yöntemi kullanılsa da Ghandi filminde her şeyin gerçek olması istenmiş ki bir cenaze sahnesinde kadrajın önünde 300.000 kişilik bir ekip yer almış. Dünya’daki bazı ülkelerden daha fazla nüfusa sahip bu sahne için film yapımcılarını tebrik etmek lazım. O kadar figurana kişi başı 50 TL verseler, iyi para sonuçta.
Asla İzleyemeyeceğiniz Kadar Uzun Film: Ambiance (720 Saat= 30 Gün)
Filmin henüz nerede yer alacağını bilmemekle birlikte filmin 7 saat 20 dakikalık “kısa” fragmanı da geçtiğimiz yıl paylaşılmıştı. Filmin çıktığına dair duyumlar olsa da sinemada gösterildikten sonra kendini imha edeceği teorilerini varsayarsak bu gizemli havayı çözmeye bizim becerimiz yetmedi. Onun yerine bu rekorun bir önceki sahibine dönelim. Danimarka’da 2011’de yapılan “Modern Times Forever” isimli deneysel film, 240 saat (10 gün) sürmesiyle bu rekoru yayınlandığı an kırmıştı. Film izlerken uyuyan insanların terapisti olacak bu iki film de bizce izleyiciler için yapılmamış zaten. Kaldı ki Türk dizilerindeki bakışma süreleri ile biz zaten kendimizi kanıtladık. Yine de yapmayın öyle şeyler.
En Çok Yönetmenle Çekilen Film: 11 Eylül
Adından da anlaşılacağı üzere 11 yönetmen ve 11 bakış açısıyla hazırlanan film, yine adından anlaşılan bir trajediyi ele alıyor. Tabii tüm yönetmenler “en çok biz 11 Eylül’ün acısını çektik” diye bas bas bağırsa da kayıtlara bu film geçiyor. Bu listenin ikinci sırasında ise Yılmaz Erdoğan’ın da yer aldığı Eşekler ile Yüzmek adlı film geliyor. Mardin’deki çekimlerinde usta oyuncumuzun da kamera karşısına geçtiği filmi kayıtlarda bulmayı çok istedik ama bulamadık. Ayrıca daha fazla yönetmenle çekilen başka bir deneysel ontoloji filmi olabilir ama kayıtlarda şu anda bu film görülüyor.
Yorumlar