mizahgastesi bardak
Derleme

Tiyatro ve Sinema Arasında Kısa Paslar – Uyarlanmış Oyunlar ve Filmler

Çoğu zaman bir tartışma konusu olan ve iki zıt kutup gibi görülen sinema ve tiyatronun aslında birbirine nasıl bağlı dallar olduğunun farkında olmak gerekir. İkisinin de temeli; insanı insana insanca anlatmak olduğunu düşündüğümüz bu iki dalın birbiri arasında sıkça paslaştığını da aslında sıkça gördük. Biz de sizin için uyarlanmış oyunlar ve filmler ile bu kısa pasları derledik. İyi seyirler.

Muhteşem Yabancılar (Sinema) – Mutluyduk Belki Bugüne Kadar (Tiyatro)

Mutluyduk Belki Bugüne Kadar

Daha önce izlediğiniz bir yabancı filmde “bunu aslında biz çekmeliymişiz” dediğiniz olmuştur. Bu filmde öyle bir ayrıcalık var işte. Önce Paolo Genovese yönetmenliğinde çekilen film daha sonra hem Serra Yılmaz yönetmenliğinde “Cebimdeki Yabancı” ismiyle sinemamıza dâhil oluyor hem de Mutluyduk Belki Bugüne Kadar ismiyle hani şu anda kapalı olan tiyatro salonlarımızda yer alıyor.

39 Basamak

39 Basamak (Tiyatro)

Bir çetrefilli yapımı daha inceleyelim. Önce John Buchan’ın romanlaştırmasıyla Dünya edebiyatına giren bu basamaklar daha sonra tiyatroya uyarlanıyor. Fakat Alfred Hitchcock o kadar güzel bir şekilde sinemaya geçirmiş ki bu güzide eseri, 2005 yılında tiyatrolara tekrar uyarlanan 39 Basamak bu sefer romanı değil filmi baz alarak oluşturuluyor. Ülkemizde de bu esere Engin Hepileri, Demet Evgar, Bülent Şakrak ve Okan Yalabık tiyatro sahnelerinde hayat vermişti.

Yedi Kocalı Hürmüz – 7 Kocalı Hürmüz

7 Kocalı Hürmüz (Ezel Akay 2009)

İlk kez Sadık Şendil’in tiyatro oyunuyla tanıdığımız Hürmüz, daha sonra hem Atıf Yılmaz yönetmenliğinde Türkan Şoray’la 1971’de hem de Ezel Akay yönetmenliğinde Nurgül Yeşilçay’la 2009’da sinemada karşımıza çıktı. Ezel Akay’ın bu filmini izleyenlerin de 9 Kere Leyla’yı hâlâ eleştireceklerini pek sanmıyoruz.

Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?

Sinema ve tiyatro arasındaki kısa paslardan bahsedecek olursak Yılmaz Erdoğan’ın Barcelona’nın tiki takalarından daha meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Hem sinemamıza hem tiyatromuza hem de edebiyatımıza nice değerler katan Yılmaz Erdoğan, Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? oyununu da sinemaya uyarladı. Tiyatroda Demet Akbağ ile gördüğümüz Gülseren karakterine de beyaz perdede Ecem Erkek hayat verecek. Fragmanı hâlâ izlemeyenler varsa da buradan izleyebilir.

Tersine Dünya

Orhan Kemal’in dergilerde dizi olarak yayınlanmasıyla başlayan, daha sonra roman olarak basılan ve daha sonra aynı metinden hem tiyatroya hem de sinemaya uyarlanan Tersine Dünya; günümüzün sorunlarını bile yansıtabiliyor. Bu filmle de Rasim Öztekin’i saygıyla anıyoruz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Netflix’te İzlenebilecek Pandemi Döneminin 3 Şahane Stand-Up Gösterisi

önceki yazı

Farklı Senaryolara Sahip Bollywood Yapımları

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.