Çoğu zaman severek okuduğumuz kitaplar, beyaz perdeye uyarlandığı zaman aynı hazzı vermemeye başlar. Senaristin ve yönetmenin yeri burada çok önemli. Ne kadar iyi olurlarsa o kadar efsane yapımlar çıkıyor ortaya. Biz de seneler geçse de tadı damağımızdan silinmeyen 5 uyarlama filmi sizler için derledik. Şimdiden iyi seyirler..
Mutluluk
Zülfü Livaneli’nin unutulmaz eseri olan Mutluluk; Abdullah Oğuz ve Kubilay Tunçer tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Yönetmenliği yine Abdullah Oğuz’a aittir. 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metrajlı Film yarışmasında aday gösterilmiştir. Hikaye, 17 yaşındaki Meryem’in göl kenarında baygın bulunmasıyla başlar. Ailesi namusunun kirlendiğini düşünerek, töre gereği infazına karar verir. İnfaz görevini de yakın akrabaları olan Cemal’e verirler.
Anayurt Oteli
Yusuf Atılgan’ın aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. Yönetmenliğini ve senaristliğini Ömer Kavur üstlenmiştir. Başrolünde Macit Koper yer almaktadır. Zebercet, eski bir otelin müdürüdür. Dışarıdan gayet normal biri gibi dursa da takıntılı bir adamdır. Bir gün otele bir kadın gelir Zebercet’in tutkusu ve saplantısı haline gelir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Peyami Safa’nın unutulmaz eserinden uyarlanmıştır. Yönetmenliğini aynı zamanda da senaristliğini Nejat Saydam yapmıştır. Başrollerinde; Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet yer almıştır. Burhan, birlikte büyüdüğü Nüzhet’e aşıktır. Ancak bacağında ki sakatlıktan ötürü Nüzhet’e açılamaz. Aynı şekilde Nüzhet de Burhan’a aşıktır. Burhan’ın iyileşebilmesi için elinden gelen fedakarlığı yapacaktır.
Selvi Boylum Al Yazmalım
Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp” isimli kitabından uyarlanmıştır. Senaristliğini Ali Özgentürk, yönetmenliği ise efsane adam Atıf Yılmaz yapmıştır. Sovyetler Birliği’nde de aynı film çekilmiş ancak ” Selvi Boylum Al Yazmalım” kadar ses getirmemiştir. Filmin başrollerinde; Kadir İnanır ve Türkan Şoray yer almaktadır. Bir köy barajında çalışan İstanbullu kamyon şoförü İlyas ile köylü kızı Asya’nın aşkını anlatır. Çift birbirlerini görür görmez aşık olur ve kaçarak evlenirler. Film yıllardır etkisini sürdürmeye devam ediyor. Tabii unutmadan söyleyelim usta sanatçı Cahit Berkay imzalı jenerik müzik de filmin en vurucu noktalarından.
Zübük
Aziz Nesin’in romanından uyarlanan eserin ikinci ismi ”Kağnı Gölgesindeki İt ” tir. Senaristliğini Atıf Yılmaz, yönetmenliğini Kartal Tibet üstlenmiştir. Başrolünde Kemal Sunal’ın bulunduğu film; mesleğinden ihraç edilen bir siyasetçinin halkın saflığından yararlanarak , türlü oyunlarla kendini milletvekili seçtirmesini konu alır. Aziz Nesin’in bu eseri gülmece türünün örneklerindendir.
Yorumlar