mizahgastesi bardak
Derleme

Yeşilçam’da Benzerlikleriyle Karıştırılan Filmler

Yeşilçam dönemi içerik anlamında zengin bir dönemdi. Yine de gerek aynı konuyu ele almaları gerek aynı kişilerin yer almasıyla karıştırılan birçok film mevcuttu. Biz de Yeşilçam’da bu karıştırılan filmler arasından 5 tanesini derleyip sizi aydınlatmayı amaçladık.

Köyden İndim Şehire – Salak Milyoner

İki filmin de başrollerinde Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe yer alıyor. Tabii iki filmde de bir çuval dolusu altın olunca karıştırmak işten bile değil. Bir de bir risk alıp iki filmde de kardeşlerin isimleri aynı şekilde: Gayret, Saffet, Hayret ve Himmet.

Salak Milyoner

Bu filmde Adile Naşit ve Münir Özkul faktörleri var. Dolayısıyla evin altını kazma sahneleri de bu filmde yer alıyor. “Iıh ııh Gayseri” sahnesi ve gol olan Saffet de yine bu filmde yer alıyor.

Köyden İndim Şehire

Bu filmde ise Zeki Alasya’nın ikonikleşmiş altın sayma sahnesi akıllara geliyor. Yine altınlardan yapılan hamurlar da bu filmde öne çıkan sahnelerden.

Şaban Oğlu Şaban – Süt Kardeşler

Gulyabani – Süt Kardeşler

Yine benzer oyuncu kadroları, benzer dönemde geçen ve benzer sahneleriyle sıkça karıştırılan filmler.

Süt Kardeşler

Bu filmi öne çıkaran temel fark Gulyabani’dir. “Babanı da sevmezdim” repliği de Süt Kardeşler filminde geçiyor ve ayrıca bu filmde Kemal Sunal, Recep Oğlu Şaban olarak yer almıştır.

Şaban Oğlu Şaban

Bu filmi de yine öne çıkaran temel fark kayıp elmastır. Kayıp elmasla birlikte Adile Naşit’in Kemal Sunal’ın da filmdeki deyimiyle tavuk gülüşü akıllara gelmiştir. ”Hızır idi Yunus idi” sahnesi bu filminde geçerken “Parola başak” ve Şaban’ın efsane savunma sahnesi de yine Şaban Oğlu Şaban filminde geçen efsane sahneler.

Davaro – Salako

Bu sefer bizi tuzağa düşüren şey iki ismin birbirine çok benzeyişi.

Salako

Salako filminde en akılda kalan şeyler: “Salı sallanır, çarşamba çarşafa dolanır, perşembe perişanlık, cuma mübarek gün, cumartesi pazar tatil, pazartesi giydim fesi” ve “şunun şurasında (bir gün ismi)ne ne kaldı canım” cümleleridir.

Davaro

Davaro filminde ise en büyük fark Şener Şen’in yer alıyor oluşudur. Mezardaki hortum mevzusu, düello sahnesi ve mapusa gelen Şener Şen’in çarşaf giymesi de bu filmdeki unutulmaz sahnelerdir.

Battal Gazi – Kılıç Aslan – Kara Murat

Kara Murat

Cüneyt Arkın’ın başrol olarak yer aldığı filmler, karıştırılan hatta bir yerden sonra filmin isminden ziyade öne çıkan sahneleriyle konuşulan bir hale gelmiştir. Özellikle bu 3 filmi de bir dönem filmi olmasıyla karıştırılmaya daha müsaittir. Ayrıca Cüneyt Arkın’a beyaz giyinmenin çok yakıştığını da belirtmek isteriz.

Kılıç Aslan

Kılıç Aslan’la başlayacak olursak; bu filmin başında Cüneyt Arkın ormanda yaşayan biridir. Omzundaki kılıç ve aslan dövmesiyle de kardeşini bulur. Filmin en ikonik sahnesiyse çelikte yapılma ellerdir. Kılıç Aslan temelde bir intikam sonra ise bir kardeşlik hikayesi ile gönlümüzü çelmiştir.

Battal Gazi

4 filmlik bir seri olan Battal Gazi’nin gücü babası Hüseyin Gazi’den geliyor. Malatya Beyliği’nde önemli biri olan Hüseyin Gazi, oğlunu da kendinden üstün yetiştirmiştir. Battal Gazi ise ilerde hem babasının intikamı alıp hem Malatya Beyliği’ni Bizans askerlerinden korumuştur. Battal Gazi, zekasını kılık değiştirmede de göstermiştir ve serideki bir film de Battal Gazi’nin Oğlu’dur. Cüneyt Arkın bu 3 nesli de kendisi canlandırmıştır. Ayrıca filmdeki aşk hikayesi de Bizanslı olan Isabella ile gerçekleşmiştir.

Kara Murat

Fatih Sultan Mehmet’in en güvendiği adamlardan biri olan Kara Murat, başta abisinin intikamı için yanıp tutuşmuştur. Ağabeyinin izinden giden Murat, yine Bizanslıların ufak yaştan beri hizmetçisi yaptığı Angela ile bir aşk yaşar. Yine bu filmde de Peder kılığında saraya sızan Murat’ın hikayesi 7 film boyunca devam etmiştir. Hatta seri 2015 yılında Cüneyt Arkın olmadan 2 filmle daha devam etmiştir. Hatta Harem dizisinde Cüneyt Arkın’ın oğlu Murat Arkın da bu karakterin parodisi olarak Kare Murat ismiyle yer almıştır.

Aile Şerefi – Neşeli Günler – Gülen Gözler – Bizim Aile

Vecihi – Gülen Gözler

Aile temelli bu filmlerin hepsi birbiriyle karışmasa da kendi aralarında büyük bir karışıklık söz konusu. Şimdi bu filmleri temel olaylarla farkların ayyuka çıkmasını sağlayacağız

Aile Şerefi

Filmin çıkış noktası: araba kazası. Ailenin en küçük çocuğuna araba çarpar ve Yeşilçam’ın zenginlerinden Oktay paranın şereften değerli olmadığını anlayacağı bir hikaye başlar.

Bizim Aile

Aile Şerefi kadar dram tabanlı bir hikaye olmasa da Yeşilçam’ın temel sorunlarına parmak basan bir filmdir, Bizim Aile. Hem ana hem baba olmaya çalışan bir ana ve bir babanın hayatlarını birleştirmeleri ve çocukların bundan etkilenmesinin ele alındığı filmde Şener Şen’in peltek konuşması da dikkat çekici noktalardan birisidir. Yine Münir Özkul’un efsane Yaşar Usta tiradı da bu filmde yer alıyor.

Gülen Gözler

Filmin oyuncu kadrosunda Müjde Ar’ın olması, evin altında bir atölye olması, Münir Özkul’un inşaatta çalışması, evi köpük basması ve tabii ki kilit nokta olan Şener Şen’in unutulmaz Vecihi karakteri de bu filmin akıllarda yer etmesini sağlıyor.

Neşeli Günler

Zaten Gülen Gözler’i okuduktan sonra bu filmi net bir şekilde hatırlamışsınızdır. Unutulmaz turşu tartışması ve Ziya’nın atmalarını bu filmde. Hem “atma Ziya”yı dilimize mühürleyen hem de aile olmayı gösteren filmin ismini artık tek seferde gönül rahatlığıyla söyleyebilirsiniz.

Yeşilçam sevenler için derlediğimiz Yeşilçam küfürlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Exxen’e Yeni Bir Gerilim Hikayesi Geliyor: Ölüm Zamanı

önceki yazı

Stand Up Meraklılarının Kaçırmaması Gereken Belgeseller

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.