Yılmaz Güney, 1937 yılında Adana’da dünyaya gelmiştir. Sinemayla Adana’da tanışan Güney’in İstanbul’da Atıf Yılmaz ile tanışması, sinemada daha büyük adımlar atmasına olanak vermiştir. Kendi hayat tecrübeleri ve gözlemleriyle, Anadolu insanının acılarını tüm çıplaklığıyla seyirciye aktaran filmlere imza atmıştır.
Toplumun türlü sorunlarını çarpıcı bir şekilde kağıda ve kameraya aktaran Güney, birçok filminin yapımını darbe döneminin zorlukları içerisinde hatta cezaevindeyken gerçekleştirmiştir. Filmlerinde toplumun yaşadığı, görmezden gelinen ya da görülüp değiştirilmeyen birçok sorunu dile getirmek isteyen Çirkin Kral, çoğu filminde aynı oyuncularla çalışmıştır. Çektiği popüler filmlerden sonra yüzünü topluma dönen usta oyuncu Tarık Akan, Güney’e hem kamera arkasında hem kamera önünde destekte bulunmuş, uzun bir süre ona yol arkadaşlığı yapmıştır. Yılmaz Güney, cezaevinde olması sebebiyle birçok filmini uzaktan yönetmiştir diyebiliriz. Bu derlememizde 5 Çirkin Kral filmi ile karşınızdayız
5) Arkadaş
Yılmaz Güney’in yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu üstlendiği Arkadaş filmi 1974 yılında çekilmiştir.
Film, aynı yolda yürüyen insanların aralarına yılların ve farklı yolların girmesiyle yaşadıkları çatışmayı anlatır. Cemil ve Azem iki yakın dosttur. Seneler sonra yolları tekrar kesişen Cemil ve Azem artık farklı tabakalara ait insanlar olmuşlardır.
4) Umut
Yılmaz Güney, 1970 yapımı Umut filminde de diğer birçok filminde olduğu gibi sadece yönetmek ya da oynamakla yetinmemiştir. Güney, Umut filminin yönetmen koltuğunda, Şerif Gören ile yer almakla beraber, senaristliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu da üstlenmiştir. Film, 70’li yıllarda yapılmasına rağmen günümüzde de toplumumuzun büyük bir kısmının yaşamakta olduğu bir sorunu ele alıyor; yoksulluk. Ve bu sorunu ele alış biçimiyle, Türkiye sinemasındaki ilk politik filmler arasına girmeyi başarıyor. Yaşamını, faytonculuk yaparak sürdüren Cabbar’ın hikayesiyle beraber sınıflar arası keskin çizgileri de görme şansı elde ediyoruz. Giderek gelişen ve motor gücünün bilek gücünü yenmeye başladığı şehir hayatında, Cabbar gibi geçimini daha eski yöntemlerle sürdürmeye çalışan insanlar bir toz bulutunun içinde kalıp görünmez oluyorlar. Cabbar tüm yoksulluğuna rağmen bir gün zengin olma umuduyla yaşamaktadır. Cabbar’ın tek geçim kaynağı olan atını araba çarpması nedeniyle kaybettikten sonra, bir akrabasının ona bahsettiği defineyi bulmak için tüm dengesini bozacak bir mücadele vermeye başlar.
3) Duvar
Yılmaz Güney’in son filmi olma özelliğine sahip “Duvar” 1983 yılında Fransa’da cezaevine dönüştürdükleri eski bir manastırda çekilmiştir. Ağır havası, soluk gökyüzü ve duvarlarıyla filmi izlerken hapishanenin o küflü kokusunu aldığınızı hissedeceksiniz. Güney, bir nevi kendi cezaevi deneyimlerinde gözlemlediklerini aktarıyor izleyiciye. Filmde kamera cezaevini, çoğunlukla bir çocuk koğuşundan gösteriyor bizlere. Hapishane ve hayatın ağır koşulları yüzünden bakışları erken büyüyen çocukların hikayelerini izliyoruz. Çocukların masum dünyalarıyla bulundukları yerin keskin çizgisi adeta bir tokat gibi çarpıyor seyircinin yüzüne.
2) Sürü
Usta yönetmenin, senaryosunu cezaevindeyken yazdığı Sürü filminin yönetmen koltuğunda Zeki Ökten oturuyor. Film; geleneklerine bağlı ve eski görüşlü bir adam olan Hamo, oğlu Şivan ve gelini Berivan’ın öyküleri üzerinden hem kentteki hem köydeki feodaliteyi (derebeylik) gözler önüne seriyor. Şivan’ın karısı Berivan, Hamo ile düşman bir aşiretin kızıdır. Sürüyü Ankara’ya götürmek isteyen Hamo, oğlundan yardım ister. Şivan, karısının da gelmesi şartıyla bunu kabul eder ve umutlarla çıkılan yolda ailenin ve sürünün başına kötü olaylar gelir.
1) Yol
1981 yapımı, Türkiye’ye Altın Palmiye ödülünü kazandıran filmin yönetmen koltuğunda Yılmaz Güney ve Şerif Gören oturuyor. İmralı açık cezaevinden izin alıp ailelerinin yanına giden 5 mahkumun öyküsünün anlatıldığı film 5 farklı insanın zorlu hayatlarından izlediğimiz ayrı ayrı kesitlerle toplumun “ahlak normları”nı, geçim derdini ve ırk çatışmalarını acı bir dil ile anlatıyor bize.
Sizin için derlediğimiz 5 Çirkin Kral filmi bu kadardı. Siz de en sevdiğiniz Yılmaz Güney filmini yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Komedi filmlerinde ele alınan sorunları incelediğimiz içeriğimiz için de buraya tıklayabilirsiniz.
Yorumlar