Komedi objektif bir yargıdır. Kimin neye güleceği pek bilinmez. Coğrafyaya, yaşam tarzına, döneme ve hobilere göre değişiklik gösterebilir. En beğenilen komedi filmlerinde tebessüm etmeyenler, o filmlerin senaryosunu okusa kahkahayı basabilir. Bu yüzden her mizah kitabı gülüşlerimizde büyük önem taşır. Biz de sizin için başucunda değil baş üstünde tutulacak 5 mizah kitabını derledik.
5. Osmanlı’dan Karikatürler
Komedinin döneme göre değişebileceğini söylemiştik. Şimdi Osmanlı dönemine gidip orada nelere gülündüğünü öğrenmek ister misiniz? Bu mizah kitabı geçmişin komedisini bugüne taşıyor. Daha çok iğnelemenin ve naifliğin ön plana çıktığı bu güldürüyü Nihat Yalçın hazırladı. 2200 yılında bizi maskeli görecek neslin düşüncelerini de bu şekilde öğrenebilirsiniz. 1870’li yıllarda çıkan ilk mizahi dergi olarak bilinen Diyojen’den, gazetelere kadar birçok karikatür bu kitapta toplanmıştır.
4. Apartıman Çocukları
Hababam Sınıfı’nın da yazarı olan büyük usta Rıfat Ilgaz’ın kaleme aldığı bu mizah kitabı, insani açıdan büyük önem taşıyan üç önemli kavramı, üç farklı apartıman’da barındırıyor: Şeref, namus ve vicdan… Namus Apartmanı’na yerleşen Seyfi Sayfaner öykünün başlangıcında karşılıyor bizleri. Bu öyküdeki apartıman çocuklarından öğrenecek çok şey var.
3. Şimdiki Çocuklar Harika
Aziz Nesin, Türk mizahı ve Türk edebiyatı için çok mühim bir isimdir. Hatta Zübük ve Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz filmlerinin de mimarıdır. Bu eserinde ise hiciv konusundaki eşsiz becerisini çocuklar üzerinden anlatıyor. Çocuklar, büyüklerini eleştiriyor. Aziz Nesin’in kaleminden, çocukların ağzından, bazı değer yargılarının saçmalığını görüyoruz.
2. Topşik
Bu ismi gördüğünüzde aklınızda marşmelov kıvamında şeyler canlanabilir ama aldanmayın. Çeşitli mizah dergilerinde de karikatürleriyle boy gösteren Nisan Hakan Özkan’ın yazdığı bu sürükleyici mizah kitabı, içinde psikopat bir tavşancığın olaylarını barındırıyor. Bir çırpıda okunabilecek karikatürler, sizi mizahın içine çekiyor. Ayrıca Instagram mecrasını çok etkili kullanan Nisan Hakan’ın 2018 yılına ait Karikatürler adlı bir kitabı da bulunuyor.
1. Kalemimin Sapını Gülle Donattım
Ferhan Şensoy; tiyatro, sinema, televizyon ve edebiyat konusunda bu ülkeye ve mizaha çok fazla şey katmış bir isimdir. Özellikle Türkçe’nin kullanım şekillerinin çeşitliliğini bu kitapta görebilirsiniz. Lugatınıza farklı kelime öbekleri serpiştirebilen bu eser Ferhan Şensoy’un hayatını anlatıyor. Bir yandan ilham kaynağı olabilecek bu kitap bir yandan bir maden kaynağımışçasına değerli bir mizah hazinesi barındırıyor.
Yorumlar