mizahgastesi bardak
İnceleme

Bir Filmin Vasat Olduğunu Hemen Anlamak

Bazı insanların, vasat olacağını ve sinemaya koşmaları gerekmediğini anlamak için yaklaşan bir filmin posterine bir kez bakması gerekiyor. Ancak diğerleri bunu çok geç olana kadar anlamıyor. Ve hatta daha az insan neyin yanlış gittiğini ve bir filmin neden onları tatmin etmediğini söyleyebilir. Biz, herhangi bir film hayranını uyarabilecek ve onlara bir filmin zamanlarına değmeyeceğini söyleyebilmeleri için bu listeyi sizlere derledik. 

Aksiyon Film Oyuncusu ve Komedi 

The Pacifier 2005

Havalı adamları oynayan aktörlerin türlerini değiştirmeye karar verdikleri bir zaman gelir. Çoğu zaman bundan iyi bir şans gelmez. Elbette bazı olumlu örnekler var. Arnold SchwarzeneggerTwins ve Kindergarten Cop‘ta gerçekten iyiydi. Ancak düz aksiyon filmlerinde bile zaten komediyle eğilendiriyordu. Vin DieselThe Pacifier‘da benzer bir şey yapmaya çalıştı  ancak film çok eleştirildi. Bir başka üzücü örnek de komedi deneyi yapan Sylvester Stallone, Dur! Yoksa Annem Ateş Edecek neredeyse kariyerine mal olacaktı. 

Film Amatör Bir Video Çekimine Benziyorsa

The Bourne Ultimatum 2007

Bu çekim yöntemi, kendinizi filmin içindeymişsiniz gibi hissettirecek. Ve bu yöntemle ilk filmler tam olarak bu etkiyi elde etti, ancak bugün bu teknik aşırı kullanıldı. Yönetmenler ve kameramanlar, süper kahraman filmlerinde ve bunun gibi aksiyon filmlerinde kovalamaca sahneleri yapmayı çok seviyorlar. Maalesef, titrek kamera etkisi sizi filmde olanlara konsantre olmanızı engelliyor ve mide bulandırıcı hissetmenize neden olabilir. Quantum of Solace‘i izleyin ve en aksiyon dolu sekanslarda çekimlerin çok hızlı değiştiğini göreceksiniz. Aslında o kadar hızlı ki, ekranda neler olduğunu söylemek zor. Ama elbette, bu tekniğin bazı olumlu örnekleri var. The Bourne Ultimatum, Kaptan Phillips .

Kitap Uyarlaması Seri Filmler  

Divergent  2014

Bir  stüdyonun kaliteden çok geliriyle ilgilendiğini  ortaya koyan bir gösterge,tek bir romana dayanan birkaç film yaptıkları zamandır. Çoğu zaman böyle bir hikaye birkaç parçaya bölünür, bazı beklenmedik kıvrımlar vardır ve her film bir uçurumun üzerinde biter ve sizi ikinci, üçüncü ve sonraki tüm filmleri izlemek istemenizi sağlar. Ancak muhtemelen her şeyi 2 parçaya, hatta 1 parçaya koyabilecekleri de açıktır. Olumsuz örnekleri TwilightDivergent ve The Hunger Games‘dir. Logan, Yüzüklerin Efendisi ve Oyuncak Hikayesi gibi olumlu örnekler var. Bazen ilk filmler o kadar başarılıdır ki hikayeler temelde bittiğinde stüdyolar bir devam filmi yapmaya karar verir. Senaristler sonunda hikayenin son parçalarını sıkıştırmak zorunda  kalırlar, bu yüzden filmler zayıf kalır. 

Gerçek Bir Hikayeye Dayanıyor 

Tabii ki gerçek hikayelere dayanan pek çok film var. Apollo 13 ve Adrift gibi. Ancak çoğu zaman, “gerçek bir hikayeye dayalı” ifadesi yalnızca pazarlama amacıyla kullanılıyor ve bugün kulağa eskisi kadar heyecan verici gelmiyor. Bu bir tür  manipülasyon yaratıcılar sizi karakterlere sempati duymanızı sağlamak istiyor. Eğer reklamların filmin gerçek olayları hakkında çığlık atmasını istiyorsa, bunun nedeni muhtemelen hikayenin kendisinin çok ilginç olmamasıdır. Bu nedenle stüdyolar yapay olarak ilginizi çekmeye çalışır. Bazen filmlerin yaratıcıları gerçek olaylar olduklarını söylüyor olsa bile bu sadece bir pazarlama hilesi. Örneğin, Blair Cadısı, Fargo ve Paranormal Activity

Video Oyununa Dayanıyorsa

Max Payne 2008

Çoğu zaman ikonik video oyunları, Warcraft, Max Payne, Prince of Persia: The Sands of Time, Doom ve diğerleri gibi filmleri temel alır. Bu filmler genellikle iyi çıkmaz ve çok eleştirilirler. Bunun nedeni muhtemelen video oyunlarının kullanıcıların onları kontrol etmesine izin vermesidir ve dünya ve filmlerin izin vermemesidir. Ayrıca birçok oyunun bir filmde olması gereken bir hikayesi yoktur. Ya da o kadar çok olay var ki hepsini tek bir filme yerleştirmek neredeyse imkansız. 

Çok Fazla CGI 

The Matrix 1999

Tabii ki, CGI için olmasaydı Avatar, The Matrix, Interstellar ve Gravity gibi pek çok harika film harika olmazdı. Ancak son yıllarda ürünü daha ucuz hale getirmek için CGI kullanılıyor O manzarayı gerçekte aramak veya karmaşık makyaj yapmak yerine, vücutta bir manzara veya yaralar çizmek çok daha kolaydır. Sebeplerden biri, teknolojinin bugün ucuz olmasıdır. Geçmişte, bilgisayar grafikleri yalnızca gerçekten gerekli olduğunda kullanılırdı, ancak bugün onlarsız giden çok az film var. Bu yüzden fizik yasaları genellikle göz ardı edilir. The Matrix Reloaded veya Catwoman‘ı düşünün . Karakterlerin yaptığı dublörleri gerçek hayatta yapmak imkansız. Bu filmler eskiden izleyicileri etkilemek için kullanılırdı ama şimdi herkes bundan bıktı. 

Fragmanda “yapımcılarından” yazıyorsa 

Get Out 2017

Yapımcılarından sözünü duyduğunuzda filmi kapatabilir ve yeni bir tane arayabilirsiniz. Gerçek şu  ki, üreticiler sadece yetenekli insanları bulabilir ve çalışmalarını koordine edebilir. Bir yapımcı kendi başına iyi bir film yapamaz. Yönetmen, oyuncu, senarist veya kameraman değildir. Elbette bu tam bir pazarlama hilesi. Bu filmlerdeki gibi, bizler yenisini izlemek zorundayız demektir. İzleyiciler filmin harika olmasını bekler ama genellikle hayal kırıklığına uğrarlar. 

Klişe Afiş

Posterde biraz bulanık ışık varsa ve kameraya doğru bir şeyler söyleyen karakterler varsa, muhtemelen kötü bir filmdir. Bir başka sahte işareti bir karakter ağzı yarı açık olduğu zamandır. Bazen posterler, hikayenin nereye gideceğini tahmin etmenize bile yardımcı olabilir. Üzerinde bir bina varsa, muhtemelen filmin biteceği yerdir. Ve güzel bir kıza sahip iri bir adam varsa, muhtemelen pek çok ucuz şaka ve klişe vardır. 

Uğur Bakım
Detay Ustası / Tarantino Reis

Türk Sinemasında Yürekleri Burkan 6 Sahne

önceki yazı

Birbirinden Absürt Türk Filmleri

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.