Başrolünü Burcu Biricik’in sırtladığı Fatma, Netflix’e bomba gibi düştü. Oturanın saatler içinde bitirdiği dizinin oyuncu kadrosu adeta bir yetenek festivali. Uğur Yücel, Mehmet Yılmaz Ak, Hazal Türesan, Olgun Toker oyunculuklarıyla çıtayı en tepeye koymuş. Özgür Önürme’nin kaleme alıp yönetmen koltuğunu Özer Feyzioğlu ile paylaştığı dizi, yaklaşık 45’er dakikalık 6 bölümden oluşuyor. Başlayanın birbirini izleyen saatler içinde bitirdiği diziye sürükleyici diyen Netflix, hiç de haksız değil bizce. Burcu Biricik’in enfes oyunculuğuyla izlediğimiz Fatma Yılmaz’ı ve Netflix’in yeni dizisi Fatma’yı spoiler içeren yazımızda sizin için inceledik.
Konusu
Dizide kimsenin şüphelenmediği, insanların gözünde silik bir temizlikçi olan Fatma’nın ellerini kirletmesinin hikayesi anlatılıyor aslında. Fatma’nın kocası Zafer hapisten çıktıktan bir süre sonra kayboluyor. Zafer’i aramak için her kapıyı çalan Fatma, çaldığı son kapıda karanlık bir dünyaya adım atıyor ve bir cinayet işliyor. Fatma’nın hayatının sarpa sardığı yer bu cinayet gibi görünse de aslında gerçek bambaşka bir yerde duruyor.
Fatma Genel Bakış
Dizide ilk dikkat çeken şey gerçeklik algısının alıştırıldığımız sanat filmleri zorlamasıyla verilmemesi. Karakterlerin yaşadıkları seyirciye altı çizilerek kanıtlanmaya çalışılmamış. Oyunculuklar o kadar başarılı ve senaryo o kadar iyi ki; dizinin inandırıcılığıyla ilgili sorun yaşamıyorsunuz zaten. Oyunculuklara değinmişken, Uğur Yücel’e buradan saygılarımızı göndermek istiyoruz. Dizide yine konservatuvarlarda ders diye okutulacak tertemiz, usta bir oyunculuk sergilemiş. Ülkece şanslı olduğumuz istisna şeylerden biri kendisi. Mehmet Ak Yılmaz’a dikilmiş gömlek gibi uyan kötü adam rolü ve gözleriyle oynayan Hazal Türesan, dizinin tadına tat katmış. Avukat Sidar’ı ise Olgun Toker ile çok başka sevdik. Çekimler keza öyle. Işık dizide ustaca kullanılmış. Apaydınlık, berrak bir ışığı sadece Fatma’nın mutlu olduğu yerlerde görüyoruz; oğlu Oğuz’un yanında, Yazar’ın evinde. Özgür Önürme’nin dizide kendisine selam yolladığı çok açık. Yazar’ın yazdığı kitap için Yayınevi; ‘’Bu kadın gerçekte yaşamıyor gibi.’’ diyor. Fakat Önürme kalemini öyle yaratıcı ve detaylı kullanmış ki; Fatma’yı metrobüste, durakta, parkta gördüğümüze yemin edebiliriz ama ispatlayamayız. Emine ve Sidar karakterlerinin altı o kadar iyi doldurulmuş ki, ikisinin de repliklerini aklımızdan çıkaramıyoruz.
Fatma Yılmaz
Fatma Yılmaz, ellerini kirleten bir temizlikçi, çocukluğunun acılarından ve travmalarından duyduğu acıyı günden güne içinde nefret olarak biriktirmiş bir kadın. Fakirliği ve ait olduğu sınıf farkı yüzünden oğlunun ölüm haberini doktorlardan önce oğlunun katilinin annesinden alan bir kadın Fatma. Otizmli oğlunu dünyaya sığdıramayan insanlara dünyayı dar ederek intikam alan bir kadın. Görünüşüne aldanıp gözü açılmamış ve saf yakıştırması yaptığımız Fatma aslında çok zeki bir kadın. Tek bir hareketinden insanların nasıl biri olduğunu anlayabiliyor. Kamyonuna bineceği şoförü seçerken; ‘’Hayvan seviyorsa iyi biridir.’’ düşüncesiyle hareket ediyor ve haklı çıkıyor. Kendisine eğitim görmediği için ‘’cahil’’ diyen insanlar arasında Fatma. İnsanlar onu mesleği ve eğitimiyle yargılayıp, cahil, okumamış ve aptal buluyorlar. Hatta oğlu Oğuz’a dedikleri gibi ‘’kendi büyük, aklı küçük’’ birini görüyorlar onda. Fakat 5. bölümdeki Zafer intikamından sonra seyircinin iç sesi kinayeli bir şekilde ”Yusuf yaşasaydı da, cahillik görseydi.” diyor.
Görünmezlik Pelerini
Dizi, Fatma Yılmaz’ın görünmezliği üzerinde dönüyor aslında. 35 yaşına kadar insanların gözünün önündeyken bile hep görünmez kalmış biri Fatma. Hatta öyle ki; açık açık cinayet işlediğini itiraf ederken bile onu kimse dinlemiyor. Dinleyenler de Yazar’ın dediği gibi, onu nasıl anlamak istiyorsa öyle anlıyor. Bayram’ın ofisinden çantasında silahla çıkana kadar Fatma da kendisini görünmezmiş gibi değersiz hissediyor ama bu gerçeği ilk defa başkasından duyuyor. Fatma her gün gördüğümüz biri. Öyle ki Türkiye’de en çok kullanılan isimlerden birine hatta en çok kullanılan soyada sahip, Fatma Yılmaz. Fakat buna rağmen kimseye görünmeden seri cinayetler işleyebiliyor. Görünüşünü adeta kendisine görünmezlik pelerini yapmış. Dizi boyunca tek bir yerde, kocası Zafer’i tutuklattığı anda yüzünde bir özgüven ifadesi beliriyor. Onda da artık saklanmak istemediği için görünüşünü değiştirip yazmasını çıkarıyor. Ya da Yazar’ın deyişiyle ‘’kendini bulma yolculuğunun’’ sonuna geliyor. Fatma’nın en başından beri zaten merak ettiği buydu; kitapta bile sonunun ne olacağını o kadar merak ediyor ki, kitabın sonunu sürekli Yazar’a soruyor. Fatma’nın bu hayattan alması gereken bir adalet borcu var. Dizi; yangın sahnesinde Fatma’nın; ilk ateşi, oğlunun davasının tebligatıyla adalet terazisine atmasıyla bu intikamına adeta selam duruyor.
Dizi benim diyen cinayet-polisiye severlerin bile tahmin edemeyeceği zekice sahnelerle dolu. İzleyici Burcu Biricik’in harika oyunculuğu sayesinde andan o kadar kopamıyor ki, bir sonraki sahneyi düşünmeye fırsatı olmuyor. Dizi göz önünde görünen kadar görünmeyen çok az şey olduğunun, gerçeğin göründüğünden çok farklı olduğunun dizisi. Bunu Fatma’nın bütün dizi boyunca en derin nefesini, intihar ettikten sonra almasından anlayabiliyoruz.
Sen Hiç Ateç Böceği Gördün Mü? film incelememizi okumak için tıklayınız
Yorumlar