Kış denince akla hemen salep ve sıcak çikolatanın damaklarda bıraktığı tatlar birikir. Soğuk havalarda prim yapan bu iki içecek, hem birbirini tamamlama hem de karşıt iki görüşü yansıtma konusunda da oldukça dikkat çekici. Ben de gece vakti kahvemi içerken “artık kış geliyor, elimde kahveyle havalı değilim.” düşüncesiyle yüzleştim. Tabii ki benim için kahvenin yeri bambaşka. Kahve ve çay her dönemin en sıkı ekürileri olsa da kış mevsiminde ortalık sıcak çikolata ve salep kokusuna bulanıyor. Öncelikle bu iki içeceğin de faydalarını Wikipedi’den farklı bir şekilde yorumlayacağım.
Salep
Aradaki “a” sesini uzattığımız için sanki başka bir harf daha varmış gibi görünse de aslında sahlep değil salep olarak yazılıyor.
Yararları
Bağışıklık sistemine ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen bu içecek, aynı zamanda; potasyum, kalsiyum ve C vitamini için de önemli bir kaynak. Kış aylarında çok tüketilmesinin bir nedeni de vücut sıcaklığını yükseltebilen etkisidir. Kıştan yazı karşılayanlar için de şekersiz içilebilir. Şekersiz içildiğinde yağ yakımını kolaylaştırdığı gibi kilo vermenizde de yardımcı olabilir. Şekersiz içemem diyenler de üzülmesin tabii, o zaman da kan şekerinizin dengesi oynamadan vücudunuzun şeker ihtiyacını halletmiş olursunuz.
Neden Salep?
Üstüne şekilli şukullu şeyler de yapılabilen bu içeceğin görünüş açısından “zürefanın düşkünü salep içer kış günü” denmesine de vesile olabilir. Şahsen ilk içişte dudakta hissedilen uyuşukluk ve sıcak içildiğinde boğazdaki yanmaya hala alışamasam bile; sütün yumuşatması ve tarçının süslemesiyle güzel olarak, soğuk kış gecelerinde de nükseden öksürükle bölünen uykularda vefakâr olarak bilirim ben salebi.
Sıcak Çikolata
Çikolatanın etkenini söylemeye gerek yok, yazmaya da pek gerek yok haliyle.
Yararları
Çikolata tükettiğinizde üzerinize çöken rahatlık ve ağrı kesici özellik bu içecekte de mevcut. Ayrıca çikolatayı yemek yerine içmek de kilo verenler için iyi bir tercih olur. Salepte de olduğu gibi şekersiz içildiğinde kıştan yaz için diyete girenlere faydalı bir içecek. “Çikolata yiyeyim ama kilo almayayım” diyenler olursa içmeyi deneyebilirler. Hani diyette olan varsa da bana sığınıp günde 1 lt içmesin. Bir de her sıcak çikolata aynı olur mu bilemeyiz sonuçta. Bim çikolatasıyla Eti çikolatasının arasındaki fiyat farkı sadece isimden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. O yüzden “aaa bak aslında böyle de bir şey varmış” değil de, “bu doğru olabilir mi? Olsun çünkü!” düşüncesiyle araştırmaya koyularak tepki vermenizi daha çok isterim.
Neden Sıcak Çikolata?
Her şeyi şekerli ve tatlı seven birisi olarak sıcak çikolata ilaç gibidir. Hatta eczanelerde satılsa garipsemeyeceğim bir olaydır. Tabii ki 4 mevsim kahve tüketen biri olarak damak tadının da benzerliği benim için çok önemli. Yani kışın kahve olmazsa tüketeceğim ilk içecek sınıfında yer alır sıcak çikolata. Damak ağırlıklı bir seçim olacağı için de içerken yalnızca aldığım tadı düşünürüm. Salep gibi acaba öksürüğümü geçirir mi diye kaygım olmaz. Sıcak çikolata benim için kışın bir lüksüdür.
Eğer “bana ikisi de aynı”, “ben zaten merakımdan okumuştum” ya da “mizahla salebin ne alakası var yaa?” diye düşünüyorsanız, düşünmeyin. İllaki bu kış gününde içinizin ısınması için birini içmek zorunda değilsiniz. Kış gününde dışarıda yaşayan dilsiz dostlarımız için ufak bir kulübe yaparsanız ya da onlara bu hizmeti sağlayacak (bizzat kendiniz araştırdığınız) güvenli bir kuruma bağışta bulunursanız içinizin daha çok ısınacağına eminim. Ayrıca bu soğuk havalarda dilsiz dostlarımız için besin de büyük önem taşıyor. Özellikle araç kullananların soğuk havalarda kaputunu kontrol etmesi çok önemli. Malum, kediler bazen ısınmak için arabaların motor bölümüne saklanabiliyor. Yani elbette biliniyordur ama ben yine tanımadığınız biri olarak hatırlatmak istedim. “Ben yapsam ne değişir?” demeyin. Bir kedinin, kuşun ya da köpeğin dünyasını değiştirecek kişi siz olabilirsiniz. İçinizin sıcacık, sağlıklı ve mutlu olduğunuz günler yaşamanız dileğiyle…
Kışın soğuk geçeceğini hissedeceğiniz filmler için de buraya tıkayabilirsiniz.
Yorumlar