Komedi aslında bir şeyleri anlatmanın da eğlenceli bir yolu. Çok fazla güldüğümüz zaman ağlamamızın ya da çok fazla üzüldüğümüzde gülmeye başlamamızın da referans olacağı komedi ve dram bağının etkili örneklerini de sinemamızda çok fazla görebiliyoruz. Bazı komedi filmlerinde güldürürken bize anlatılan 5 sorunu sizin için listeledik.

5. Aile İçi Çatışmalar

“Biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız.” Neşeli Günler

Bahsedilen kan bağı değil tabii. Bize insan olduğumuzu ve toplumun en küçük ama en önemli yapısını hatırlatan filmler yapıldı. Aynı çatı altında farklı düşüncelerin nasıl da kusursuz bir bütün oluşturduğunu gösteren, bunu gösterirken de bizi güldüren filmler yapıldı. Bizi güldürürken ağlatan filmlerdi bunlar.

4. Töre ve Gelenekler

“Ağam eğlenir benimle.” Kibar Feyzo

Kan davası, başlık parası, ağalık sistemi ve insan=mal denklemiyle uzun yıllardır beraber yaşadığımız, gelenek adı verilen, insanları yıpratan şeyleri konu alan filmlerle de gülmüşüzdür. Peki sadece güldük mü yoksa kendimize bir pay çıkarabildik mi? Bu tür filmler bize “akıllanmazsan ağlanacak haline daha böyle çok gülersin” dedi hep.

3. İmkansızlık

“En azından hayattayız. Bu da bir şey be abi.” Her Şey Çok Güzel Olacak

Bazen yaşamayı bile kendine umut edinmiş insanların hikayelerini gülerek izlediğimiz oluyor. Cama ekmek bandıran, tek başına okul yaptırmaya çalışan, kirada oturan ya da kaybedeceği onurundan başka bir şey kalmamış insanların hikayelerini komediyle harmanlayıp nesillere ilham verebilen filmleri yarım bir gülüşle izleyebiliyoruz.

2. Toplum Baskısı

“Ben Erdinç’le evlenemem anne çünkü Erdinç gay.” Kaçma Birader

Toplum tarafından yaratılan tüm ön yargıların irdelendiği, bu ön yargıların da ne kadar değersiz olduğunun altının çizildiği, herkese biçilen rollerin dışına çıkıldığı sahnelerin sinemamızda çokça örneği bulunuyor. İnsanlara toplum tarafından yüklenen sorumluluklar, komedi filmlerinde alaycı bir dille işleniyor.

1. Adalet

“Adalet dediğiniz o kadar da adil bir şey değil demek ki.” Pardon

Adaletsizlik üzerine komedi yapılmasından daha trajikomik olan bir şey de bunların gerçek hayattan esinlenmiş olmasıdır. Hak yemek, rüşvet, masuma ceza, suçluya ödül, yerdekine tekme, üsttekine kulluk ve nicesi komedi filmlerinde birçok kez ele alınıp bizleri güldürürken kara kara düşündürmüştür. Zannımızca kara komedi isimi de buradan gelmiş olabilir.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

Hayatınıza Yön Verebilecek Kaliteli 5 Netflix Belgeseli

önceki yazı

Netflix’te İzleyebileceğiniz Dert Tasa Bırakmayan 5 Komedi Dizisi

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.