24 Ocak 2020’de 6 bölüm olarak Netflix’te yayınlanan tek sezonluk Rise of Empires: Ottoman, beraberinde birçok tartışmaya neden oldu. Bugün sizlerle birlikte son noktayı koyuyoruz. Tarih filmleri ve dizileri son dönem revaçta olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bir yandan izleyici kaygısı ise tarihe başka bir şekilde geçiyor. Hazırsanız yazımıza geçelim.
Konusu;
Dizi konu olarak Fatih Sultan Mehmet’in (Cem Yiğit Üzümoğlu) çocukluğunu ve çocukluğunda kafasına koyduğu İstanbul hayali ve İstanbul’un fethini ele almakta. Dizi özellikle savaş sahneleri nedeniyle aksiyon severleri memnun etmekte. Ayrıca Fatihin üzerinde etkisi olan Mara Hatun (Tuba Büyüküstün) ve Çandarlı Halil Paşa’yı (Selim Bayraktar) bolca izlemekteyiz. Dikkatli izlersek eğer, Mara Hatun umudu, Çandarlı Halil Paşa ise umutsuzluğu temsil etmekte. Ayrıca geçmişte sıkı bir Muhteşem Yüzyıl izleyicisiyseniz ve Türkçe dublaj olarak izlerken Halit Ergenç’in sesini duyunca ufak bir duygulanma yaşayabilirsiniz. Game Of Thrones’ta Tywin Lannister rolü ile tanıdığımız Charles Dance ise İngilizce seslendirmeyi yapan isim. Yan karakterlere bakınca gerçekten hiç fena değil; Osman Sonant, Birkan Sokullu, Tolga Tekin, Ushan Çakır.
Lala Mevzusu;
Dizi içerisinde Fatihin lalası (Şehzadelerin Öğretmeni) Çandarlı Halil Paşa olarak gösterilmekte ancak Fatihin birden fazla lalası var. Bunların en başında Molla Gürani ve Akşemsettin gelmekte. Bu iki isim devrin en önemli âlimleridir.
Mara Hatun Mevzusu;
Dizide Tuba Büyüküstün tarafından canlandırılan karakter aslen Sırp bir prenses. Çocuğu olmadığı için Fatih’e annelik yapmıştır. Buraya kadar her şey normal ancak, dizide gösterildiği gibi bir fetihte önemli bir rolü yok. Gerçekte Hoca Akşemsettin’in üstlendiği misyon Mara Hatun’a yüklenmiş. Fetihte büyük moral kaynağı ve Müslümanlar için önemli bir yeri olan sahabelerden Eyüp Sultan hazretlerinin mezarının bulunmasına yer verilmemiş!
Kehanetler;
Fatih, dizide alışkın olduğumuz bilgili, zeki ve aydın bir biçimde gösterilmiş. Ancak bir mesele var ki değinmezsek olmaz, Kehanetler;
Önemli tarih kitaplarına ve kaynaklara baktığımızda kehanetler Bizans ve Hristiyan dünya için önemli bir yer tuttuğu anlatılmakta. Fakat işin garibi Fatih, kaç km yoldan alelacele gelen Mara Hatun göğe bakmasını istiyor ve gökteki kızıl ayı görür görmez tekrardan azimle saldırmaya niyetleniyor! Şu hususta hem fikiriz; müneccimler Osmanlı sarayında önemli bir yere sahip olan zamanın gök bilimcilerdir. Dizide de Mara Hatun tarafından tekrar hatırlasak bile kehanete göre iş yapılmaz, aksine hesaplamalar önem arz eder! Ayasofya’nın üzerinden parlamaların ortaya çıkıp göğe uzanması, yapılan ayinde Meryem ananın resminin düşmesi gibi efsaneler kuşatma esnasında halk içinde İstanbul’un düşeceğinin işaretleri olduğu söylenmiştir.
Değerlendirme;
Tarihsel açıdan baktığımızda eksiği yok fazlası var diyemez tam aksine eksiği var fazlası yok diyebiliriz. Tarihsel açıdan önemi pek olmayan Mara Hatun’un olduğundan fazla önemde gösterilmesi ve tarihsel önemi büyük olan Akşemsettin’in olmaması başlı başına tarih severlere ‘Bu ne şimdi?’ dedirtiyor. Her ne kadar Fatih, devrin aydın imparatoru olsa bile Müslüman bir Sultan. İşini planlar ile gerçekleştiren birinin sizce de işini kehanetlere bakarak halletmesi ne kadar akla yatkın? Tabi işin şu gerçeği de var;
– Kurgu
Bu mevzuyu daha önce yerli dizilerde de konuşmuştuk. Daha fazla izlenme, kitleye göre senaryo gibi etmenlerden dolayı senaristler bol kepçe olaylar, hikâyeler ve karakterler ekleyerek senaryoyu yazabiliyor. Bu yüzden bu dizi için tarih dizisi değil, kurgusal dizi demek daha doğru olur. Çünkü tarihsel olması için kaynaklarda aktarılanlara yakın olması gerekir. Fakat bu dizi ‘tarihten uzak nasıl tarih dizisi çekilir?’ tadında olmuş. Şayet amacınız arkadaşlarınızla, sevgilinizle ya da ailenizle sadece dizi izlemekse Rise of Empires: Ottoman izlenebilir.
Yorumlar