Komedi, bir dert anlatma sanatıdır. Bazı filmler problemin etrafında dolaşan komedi unsurları içerirken bazı filmler ise komedi etrafında bazı problemlere dokunabilir. Bu film ise komediyi oluştururken bazı problemlerin altını çiziyor. Biz de sizin için Bayi Toplantısı filminden çıkardığımız bazı mesajları inceledik. BU YAZI SPOİLER (SIPOYLIR) İÇERİR!
Klişelere Vurgu
Filmin ismi aşina olduğumuz bir klişeyi içeriyor. Bayi toplantısı denildiğinde aklımızda başka şeyler canlanabilir fakat içeriği gördüğümüzde bunun yanıltıcı olduğunu anlıyoruz. Filmde Büşra Pekin’in canlandırdığı karakter ise kişisel gelişim üzerine klişelerle yine dalga geçiyor. Belki de kişisel gelişimden ziyade toplumsal gelişime değer vermeliyiz artık. Filmde soygun için belirlenen kod adları ise yine beyaz perdede çokça şahit olduğumuz bir klişedir. Film bu tür klişelere yer verip bunlarla dalga geçmesini çok iyi biliyor.
Popüler Olandan Beslenmek
Filmde popüler kültürden simgeler de görebiliyoruz. Filmin mafyası (Safa Sarı) PUBG oyununda biri tarafından vurulmuş ve buna çok içerlenmişti. Aslında popüler olan her şeyin hayatımızla bu kadar iç içe geçmesini de bu filmde görebiliyoruz. Soygun için belirlenen maskeler ise gündelik hayatta çok fazla kullandığımız ve bize konuşmayı bile unutturacak kadar fazla yer kaplayan emojilerden oluşuyordu.
Ana Karakterlerin Hikayeleri
3 ana karakterin de ailevi sıkıntılarını görüyoruz. Biri (Doğu Demirkol) zorla evlendirilmeye çalışılıyor, biri (İbrahim Büyükak) çocuk sahibi olamıyor, bir diğeri (Onur Buldu) ise eşiyle sıkıntılı bir süreçte. Doğu Demirkol ve Onur Buldu’nun hızlı yaşamların yanı sıra İbrahim Büyükak ise filmde fren yapıp tempoyu belirleyen karakter. Filmde beyaz eşyacıların birebir hayatı anlatılmasa da gerçeklik payıyla seyirciyi filmin içine adapte edebiliyor.
Film Sonu Mesajı
Filmin sonunda mutlu aile tablosu görüyoruz. Her sıkıntının elbet biteceğini ve iyilerin her zaman kazanmasa bile kötülerin elbet kaybedeceğini görüyoruz. Filmin yarattığı göreceli gerçeklik aslında çok uzak kalmıyor. Bu üç beyaz eşyacı ailevi sıkıntılarının yanında maddi açıdan da dertliydi. Bu bağlamda Bayi Toplantısı tüm mesajları ile derdi olana komediyle bir terapi görevi de görüyor.
İbrahim Büyükak Dokunuşu
Yönetmen Bedran Güzel’le ortaklığının güzel sonuçlar doğurduğunun bir örneğini daha gördüğümüz bu filmde İbrahim Büyükak senarist ve oyuncu olmanın avantajlarını güzel bir şekilde kullanmış. Filmde canlandırdığı karakterle tempoyu da belirleyen İbrahim Büyükak, bu suç komedisi ile Yol Arkadaşım ve Küçük Esnaf filmlerinin de kalite olarak üzerine koymuş diyebiliriz. Film, son dönem BKM filmlerinden hareketli yapısıyla kolay bir şekilde ayrışıyor diyebiliriz.
Yorumlar