mizahgastesi bardak
Derleme

Çağının Ötesinde Yazan Oğuz Atay’ın En İyi 5 Eseri

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı. Yıllar önce Türk Edebiyatına değerli eserler bırakmış olsa da, halen günümüzde kitapları okunan bir yazar. Özellikle Tutunamayanlar kitabı ile bir çok okura göre modern edebiyatta adeta bir devrim yaratmıştır. Bugün Oğuz Atay’ın bize göre en iyi eseri hangisidir tartışmalarını yaratacak bir derlemeyle karşınızdayız.

5. Günlük

Günlük denildiğinde kişinin kendi yaşamından notlar gelebilir aklınıza. Ama Atay bu kitabında yaşamından notları yazmak yerine, yazacağı kitapların notlarını tutmuş, taslağını belirlemiştir. Oğuz Atay’ın insanlara ve yalnızlığa çokça sitem ettiği bu kitap, Atay öldükten sonra 1987 senesinde yayınlanmıştır.

4. Bir Bilim Adamının Romanı

1975 yılında yayınlanan “Bir Bilim Adamının Romanı”, Türkiye’de yayınlanmış en başarılı biyografik eserlerden biri olarak sayılır. Romanda Oğuz Atay, hocası olan Mustafa İnan üstünden bir devrin siyasi ve sosyal yaşamını yansıtmıştır. Ayrıca hocası Mustafa İnan’ın fotoğraflarını kitaba koyan Atay, olayları ve şahısları somutlaştırmıştır.

3. Korkuyu Beklerken

Oğuz Atay’ın tek öykü kitabıdır. Aynı zamanda bütün Oğuz Atay kitaplarında olduğu gibi bu kitapta da ironi oldukça fazladır. Atay, Kafka’yı çokça okumuş ve etkilenmiştir. Bu etkiyi en iyi yansıttığı eseri ise Korkuyu Beklerken eseridir. Toplam 8 hikayeden oluşan kitap, 1975 senesinde yayınlanmıştır.

2. Tehlikeli Oyunlar

Oğuz Atay’ın ilk romanı olan, Tutunamayanlar romanından sonra 1973 yılında yazdığı ikinci romanıdır. Bu romandaki Hikmet karakteri ile, Tutunamayanlar romanındaki Selim karakteri arasında büyük benzerliğin olması, bu romanın Tutunamayanlar romanına devam niteliğinde olması düşünülebilir.

1. Tutunamayanlar

Oğuz Atay’ın 1970 yılında, yazdığı ilk romanıdır. Aynı zamanda TRT Roman Ödülü’ne layık görülen eserdir. Başkaldırı ve mizah konusunu iyi bir şekilde yansıtan Oğuz Atay’ın bu eseri, halen en çok okunan kitaplar arasındadır. Aynı zamanda kullanılan dil ve anlatım şekliyle edebiyatta bir devrim olarak kabul edilmektedir. Aynı isme sahip ama farklı bir konusu olan dizinin incelememizi de okuyabilirsiniz.

Çağının ötesinde bir yazar olan Oğuz Atay’ın birbirinden güzel en beğendiğimiz 5 eserini derledik. Sizler de önerdiğiniz eserleri yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Ahmet Çiçek
Yeni Nesil i9 Yazar / Yerli Film Sorumlusu

90’larda Çocukların Televizyon İzlemesinin 5 Sebebi

önceki yazı

“Daha Ne Olsun!” Harun Can’ın Seslendirdiği 5 Karakter

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.