mizahgastesi bardak
Derleme

Meslek Tanıtım Günleri Niteliğinde Kemal Sunal Filmleri

Kemal Sunal filmlerinde kendimizi bulmak için fazladan bir çabaya girmiyoruz ancak bazı filmleri var ki direkt bizi anlatmak için yapıldığını anlayabiliyoruz. Bu filmlerde çoğu zaman bir meslek tanıtım gününe giriyoruz. Kendi mesleğimiz çıkınca da içimiz kıpır kıpır oluyor. Başta Kemal Sunal’ı ve bu filmlerin günümüze kadar ulaşmasını sağlayan herkesi saygıyla anıyoruz. Öyleyse Kemal Sunal usulü meslek tanıtım günlerine geçelim.

Çöpçüler Kralı

Şimdi listeye böyle başladık diye ilk 3’ü ezberden söylemeyin. Bu filmin komedisini ayrıca beğenmekle birlikte çöpçülüğün kendini yetiştiremeyen insanlar tarafından aşağılanmasına bir kez daha üzüldüğümüz filmdir. Bugün bütün çöpçüler işinden olsa nasıl bir dünyada yaşayacağımızı tahmin bile edemeyiz. Konuya gelecek olursak, bir çöpçünün samimiyeti, hangi şartlar altında çalıştığını ve ne kadar zeki olabileceğini bu filmde gördük. Ayrıca nice güzel seslerin nerelerde dolaşacağını bilemeyeceğimizi de fark ettik. Dipnot olarak bu film Aykut Enişte filmindeki Aykut ve Gülşah’ın da en sevdiği filmdir.

Yoksul

Bir iş hanına girdiğimiz bu filmde yoksul bir çaycıyı görüyoruz. Bu çaycının nasıl birikim yapmaya çalıştığı nasıl sosyal statüsünün içinde sıkışıp kaldığını görüyoruz. Çoğumuz çalıştığı yerde aldığı çayı kimin verdiğini bile bilmez. Adını bile sormaz ya, adı Yoksul kalmış bu adamın da. Eee, adını sormadığınız adama çay sorarsanız da “çay yok, b*k için” lafını yemeniz gayet mümkündür.

Doktor Civanım

Hep doktor olmak isteyen ancak güzel bir okulda bu eğitimi alma şansı olmayan bir Kemal Sunal çıkıyor bu filmde karşımıza. Öyle ki köyünde düzgün bir sağlık ocağı bile olmayan bu adam insanlara şifa olmaya çalışıyor. Bizim gözümüzde doktorluk budur. Tabii o zamanlarda da doktora karşı saygısız insanlar olabiliyormuş. Bu laf adresine gittiyse devam edelim. Doktorluk bilgi meselesi değil, bir amaç meselesi olduğunu görüyoruz. İnsanların sağlıklı olması için uğraşan böyle doktorların var olduğunu biliyoruz. İyi ki var olduklarını da biliyoruz.

Postacı

İleride torunlarınıza böyle bir meslek vardı diyecekseniz direkt bu filmi izletebilirsiniz. Postacı gelsin diye yol gözleyen insanlar vardı bir dönem. Bir de sürekli fatura görmekten bıkkın insanların hiç açılmayan kapıları vardı. Şarkısı bile vardı. O kadar halktan bir meslekti ki, bir Kemal Sunal filminde görmemiz bizi hiç şaşırtmadı. Şimdi o güzel insanlar o güzel postaların başına “E-” koydu ve bu meslek de yavaş yavaş sokaklardan kopmuş oldu. Hâlâ mektup arkadaşı olanlara selam olsun!

Zübük

Bakın işte bu mesleği meslek tanıtım günlerinde bile göremezsiniz. Kemal Sunal filmleri denilince ilk akla gelen filmlerden bile değildir (çünkü televizyonda görme şansınız pek yok). Ancak biz filmin konusuna çok değinmeyeceğiz. Sadece bu filmden öğreneceğiniz meslek şudur: Her ne iş yaparsanız yapın hakkıyla yapın. Rüşvet ve yolsuzluk sadece siyaset için geçerli olan terimler değildir. Kazancınıza odaklanırsanız kaybettiklerinizin farkına çok geç varırsınız. Samimiyetle ve dürüstlükle yapılan her meslek erbabının en büyük kazancı güzel hatırlanmaktır.

Biz Kemal Sunal filmlerini hatırlıyoruz çünkü o oyunculuğu hakkıyla ve dürüstlükle icra eden bir insandı. Dolayısıyla meslek tanıtım günleri burada bitmiştir. Diğer yandan asla unutulmayacak Kemal Sunal ve Şener Şen filmleri derlememizi de okuyabilirsiniz.

Mustafa Sercan Aydın
İçerik Editörü / TDK Amiri

İzlenmesi Gereken Haluk Bilginer Dizileri ve Filmleri

önceki yazı

Cem Gelinoğlu ile Aykut Enişte 2 Röportajı

Sonraki Yazı

Yorumlar

Yoruma Kapalı.